en_US English

2022 - Alegerile din Ungaria și votanții maghiari din Transilvania

2022 – Alegerile din Ungaria și votanții maghiari din Transilvania

 

Maghiarii sunt cea mai mare minoritate etnică din România: la ultimul recensământ (2011) reprezentau 6,1% din populația totală a țării de 20,1 milioane. Un nou recensământ are loc în 2022, dar este probabil ca proporția să rămână aproximativ aceeași, deoarece declinul demografic a avut loc uniform în majoritatea comunităților etnice; populația totală a țării astăzi este estimată la 19,1 milioane.

Atât dimensiunea comunității maghiare, cât și distribuția sa teritorială au o semnificație politică. În primul rând, întrucât reprezintă aproximativ 6% din populația totală, înseamnă că au șanse să fie reprezentați în Parlament proporțional, de un partid normal care trece de pragul electoral de 5%, fără să facă apel la sistemul etnic. de cote asemenea celorlalte minorități.

România permite dublă cetățenie și drept urmare, mulți etnici maghiari au revendicat și au primit-o și pe cea maghiară, mai ales după 2010 când a fost adoptată Legea cetățeniei la Budapesta, ceea ce înseamnă că au dreptul de a vota la alegerile din 3 aprilie. Pe baza tendințelor istorice, este de așteptat ca aproximativ 200.000 de alegători maghiari, rezidenți în România, să se înregistreze la alegerile parlamentare din acest tur, dintr-un total de aproape 500.000 în toate comunitățile din afara Ungariei.

Maghiarii din România pot vota personal în trei locaţii: ambasada din Bucureşti şi consulatele din Cluj şi Târgu Mureş; altfel majoritatea voturilor se trimit prin poștă. Rata de participare a celor care s-au înscris pentru a vota este în general mare: o estimare datând din 2008 o situează la aproximativ 70%.

Citiți mai jos raportul complet.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

This report has been prepared with support from IRI’s Beacon Project. The opinions expressed are solely those of the author and do not reflect those of IRI.

Raportul nostru a fost publicat și pe website-ul IRI Beacon Project. Îl găsiți aici. 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.