5 MITURI DESPRE GAZ care duc România în derivă energetică

 

România și-a făcut în ultimii ani o adevărată misiune națională din creșterea consumului de gaze naturale, pe termen mediu și lung. Nici multiplele crize cu care ne confruntăm nu par să reprezinte un semnal de alarmă pentru decidenți. Asta, deși Uniunea Europeană (UE) este în plină criză a gazului încă din vara lui 2021, iar războiul din Ucraina face inacceptabilă continuarea importurilor de gaze rusești în aceleași condiții ca până acum.

Unul dintre motivele pentru care România nu iese din logica proiectelor vechi, inadecvate lumii de azi și cu atât mai mult celei în care vom trăi în 2050, este faptul că în spațiul public și în gândirea decidenților persistă câteva idei greșite și rupte de context. De pildă, în planul creșterii consumului de gaze, justificările sună astfel:

1.Cărbunele trebuie înlocuit cu gaze, pentru că energia verde este intermitentă. E adevărat că multe forme de energie regenerabilă sunt intermitente, dar restructurarea sistemului energetic, în sensul avut în vedere pentru 2050, poate face față în cu totul alt mod intermitențelor decât o poate face actualul sistem.

2.Gazele sprijină decarbonarea sectorului energetic și al termoficării, fiind doar un combustibil de tranziție. În realitate, investițiile de azi în gaze riscă să crească pe termen lung dependența de combustibili fosili, pentru că durata de viață a acestor investiții depășește cu mult anul 2050.

3. Gazele naturale oferă mai multă securitate energetică decât energia regenerabilă. Chiar dacă energia regenerabilă este într-adevăr vulnerabilă la schimbări climatice, în prezent dependența Europei de gazele de import e o amenințare mult mai serioasă.

4. Energia electrică pe gaze este mai ieftină decât cea produsă din surse regenerabile.În realitate, ca investiție într-o capacitate nouă, tehnologiile regenerabile au devenit mult mai ieftine și mai eficiente decât chiar acum 10 ani și mult mai competitive mult mai ieftine și mai eficiente decât chiar acum 10 ani și mult mai competitive emisiilor din 2021-2022). În același timp, costurile marginale – factorul care determină o unitate de energie electrică sau alta să intre pe piață pentru a acoperi cererea unui moment dat – sunt mult mai mici pentru regenerabile decât pentru toate celelalte tehnologii.

5. Energia electrică pe gaze generează mai multe locuri de muncă decât cea regenerabilă. Chiar dacă e dificilă o comparație directă, energia regenerabilă aducând și o restructurare de ansamblu a sectorului energetic, aceasta creează chiar și azi mai multe locuri de muncă pentru un MWh produs decât energia pe gaze. Aplicând acest plan de creștere a consumului de gaze – fără a avea o imagine de ansamblu a viitorului dorit pentru sectorul energiei – România se vulnerabilizează de două ori. Economia devine și mai dependentă de combustibilii fosili, cel puțin până spre 2050, în plus va crește și nevoia de gaze de import. Asta, deoarece producția internă scade, gazul din Marea Neagră se va mai lăsa așteptat și chiar dacă va fi folosit, acesta acoperă doar o parte din nevoia de import de azi.

Această analiză a fost redactată de către Expert Forum la solicitarea Greenpeace România, organizația care a comandat analiza, a monitorizat-o și finanțat-o și care deține drepturile de proprietate intelectuală asupra ei. Detalii aici: https://www.greenpeace.org/romania/

 

RAPORTUL COMPLET DISPONIBIL AICI


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.