Acești oameni s-au săturat să audă că „se fură” voturile. Și au hotărât să facă ceva

Zilele trecute am moderat o dezbatere despre falsificarea alegerilor din 1946, în cadrul căreia au vorbit un istoric, un membru CNSAS și un membru al PNL istoric, care a luat parte la campania electorală de atunci.

Pe scurt, comuniștii au câștigat probabil pe undeva pe la 30-40% după propriile lor estimări, însă istoria a arătat că de fapt și-au arogat 70% dintre voturi, inversând practic rezultatul alegerilor. Campania a fost violentă, iar ziua alegerilor a adunat toate felurile de fraude posibile: furt de voturi, blocarea accesului la secțiile de votare, violențe etc.

E adevărat că unele dintre aceste metode se regăsesc și astăzi în organizarea alegerilor, însă de multe ori avem tentația să și mistificăm și să credem că totul este o mare fraudă. Am auzit chiar teorii că s-ar frauda 30 – 40% din voturi, un procent cu totul nerealist.

Tinde să fie probabil legat de ADNul nostru de est-europeni să credem că toată lumea vrea să fure și să falsifice alegerile. Și este oarecum de înțeles dacă ne uităm la istoria electorală a României. Câteva dintre aceste practici foloseau și partidele istorice în anii ’20 – ’30, când ziarele puneau pe prima pagină politicieni împușcați sau bătuți sau raportau cum camioane de susținători influențau soarta votului. Perioda comunistă nici măcar nu contează.

citește restul articolului (republica.ro)

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.