Alegători cu viză de reședință împiedicați să voteze

O constantă în sesizările primite astăzi la call center 0800 080 200 și pe platforma www.votcorect.ro este neclaritatea privind votul pe liste suplimentare în cazul vizelor de flotant. Un procent semnificativ  dintre sesizările primite la call-center-ul organizat de Expert Forum si Funky Citizens se referă la probleme legate de listele suplimentare. Am solicitat Biroului Electoral Central să trimită o informare către președinții de birouri electorale ale secțiilor de votare pentru a le reaminti procedura. Reamintim că împiedicarea exercitării drepturilor electorale este infracțiune conform art. 385 din Codul Penal.

Lipsa de uniformitate în practică a procedurii cu privire la votul pe liste suplimentare a dus la situații repetate precum:

  • Îngreunarea accesului sau chiar blocarea accesului la vot pentru persoanele cu viză de flotant: secția 67 din Popești-Leordeni (Ilfov) și în secții vecine; secția 119 din Chișineu-Criș (Arad); secția 154 din comuna Alexandru cel Bun (Neamț); Beclean (Cluj);
  • În alte cazuri, alegători din aceeași localitate, dar care sunt arondați la o altă secție de vot au fost lăsați să voteze pe liste suplimentare la alte secții la vot: secțiile 232 și 234 din Vidra (Ilfov), alte câteva secții din București;

Tot recurente sunt și problemele legate de sigiliile de pe urne: la secția 49 din Bolintin Vale (Giurgiu) sigiliile au fost incomplete; la secția 461 (București) sigiliile de pe urne nu erau ștampilate, iar președintele a refuzat primirea unei sesizări scrise. La secția 144 din Dolj, sigiliul de la urna mobilă era rupt când echipa din biroul electoral s-a întors la secție.  La Școala Generală nr. 5 Petroșani (Hunedoara) urnele nu sunt sigilate corespunzător.

Ne-au fost sesizate de asemenea cazuri de candidați care își fac campanie în secțiile de vot, precum în secția 602 din București. În secția 298 din Milcoiu (Argeș) materialele electorale au fost îndepărtate la solicitarea observatorilor.

Au mai fost sesizate suspiciuni de transport organizat al persoanelor la secții de votare din comuna Roești (Vâlcea) și în Aninoasa (Dâmbovița).

La secția 35 din Iași un alegător care a votat la ora 7 a încercat din nou să voteze la ora 10, dar a fost împiedicat de către membrii biroului electoral, iar la fața locului s-a deplasat și Poliția.

La secția 191 din București, președintele refuză accesul observatorului fără acreditare semnată de AEP, o procedură abuzivă.

La secția 425 din București, un alegător a sesizat că nu a putut vota datorită lipsei de accesibilitate a secției de votare.

Mai mulți alegători au trimis sesizări privind publicarea unor exit-polluri de către televiziuni și publicații on-line. Am depus o solicitare la Biroul Electoral Central pentru a lua măsuri, având în vedere că publicarea de exit-polluri nu este permisă înainte de ora 21.

Expert Forum, Funky Citizens și ceilalți parteneri din campania FiecareVot au acreditat peste 1000 de observatori în toată țara și peste 40 de observatori în străinătate. Datele sunt obținute prin intermediul call center 0800 080 200, www.votcorect.ro și prin aplicația pentru observatori Monitorizare Vot. Astăzi, hotline 0800 080 200 funcționează până la ora 22.

Contact: Septimius Pârvu, Manager de proiect Expert Forum, [email protected], 0787.638.315.

 

Vezi toate comunicatele legate de observatorii Fiecare vot aici:

Alegători cu viză de reședință împiedicați să voteze

Alegători cu viză de reședință împiedicați să voteze

Nereguli legate de urna specială, sigilii și presiuni asupra observatorilor

Accesul pentru zeci de observatori a fost blocat abuziv în prima parte a zilei alegerilor

fdsc

 

Proiectul Cetățeni implicați pentru alegeri parlamentare corecte este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică prin Fondul de Actiune Rapida


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.