Observare pentru alegeri europarlamentare corecte și transparente

Anul 2024 va fi unul complicat din punct de vedere electoral, întrucât se vor organiza patru runde de alegeri, fapt care va solicita foarte mult administrația electorală și va testa încrederea publicului în procesul electoral. Diversitatea legislativă și lipsa unui Cod Electoral va reprezenta unul dintre impedimentele principale în organizarea acestor procese. Nu în ultimul rând, potențiala participare scăzută a alegătorilor, inclusiv din motive care țin de acest număr mare de campanii electorale, poate afecta semnificativ rezultatul alegerilor și competiția electorală. Alegerile europarlamentare din 2024 sunt primele din această serie, iar percepția cetățenilor cu privire la organizarea acestora este importantă pentru încrederea în procesele electorale ce îi vor urma.

EFOR a monitorizat alegerile încă din 2014, a lansat rapoarte de monitorizare a acestora – alături de alți parteneri din societatea civilă – și care a reușit prin intermediul acestora să îmbunătățească practicile electorale la toate tipurile de alegeri. Câteva exemple sunt sunt introducerea votului în avans, prelungirea votării după ora 21 la prezidențiale sau atragerea atenției asupra problemelor legate de finanțarea politică. La alegerile locale din 2020 am lansat cinci rapoarte de politici publice/monitorizare (inclusiv despre finanțarea campaniei, participarea femeilor), iar la cele parlamentare din 2020 au fost lansate trei rapoarte cu privire la organizarea alegerilor. Deși multe sunt aspecte tehnice, pot afecta semnificativ organizarea alegerilor, iar lipsa temei de pe agenda publică afectează grav transparența decizională și corectitudinea procesului electoral.

În ultimii ani, EFOR a construit și perfecționat o metodologie de observare cu impact în ceea ce privește alegerile. Informațiile culese au fost folosite de instituții sau de partide politice pentru a fundamenta modificarea legislației. În 2019, datele culese de EFOR și de parteneri au fost prezentate la audierile parlamentare referitoare la integritatea alegerile și au contrazis public premisele nejustificate ale comisiei pentru investigarea fraudelor la europarlamentare. În cele din urmă, s-a dovedit că am avut dreptate și SIMPV nu fusese folosit incorect pentru modificarea rezultatelor.

Astfel, ne propunem ca la alegerile europarlamentare din 2024 să continuăm să creștem transparența și integritatea procesului electoral. Vom furniza constant public informații legate de activitățile de monitorizare, vom acredita observatori și vom asigura asistență electorală tuturor celor interesați.

Vom stabili și dezvolta Coaliția VotCorect, cu parteneri din țară, alături de care vom monitoriza alegerile. Astfel, vom veghea asupra bunei derulări a alegerilor prin colectarea de informații, organizarea de întâlniri cu decidenți și observarea zilei alegerilor cu sprijinul observatorilor acreditați. Vom lucra în lunile următoare alături de partenerii din Coaliția VotCorect pentru a pregăti observarea alegerilor și ne vom conecta cu organizații din alte țări pentru a identifica priorități comune de observare. În paralel, vom continua activitățile noastre cu profesori și vom organiza o sesiune de informare pentru a discuta despre miza alegerilor europarlamentare și regulile de desfășurare; mai departe, vor vorbi alături de elevi la clasă despre importanța acestora. Mai multe informații despre coaliție și acreditare vor fi disponibile la începutul anului 2024 pe platforma www.votcorect.ro.

 

Vom monitoriza legislația, administrația electorală și modul de organizare a alegerilor. Mai concret, ne vom ocupa de următoarele direcții:

  • vom urmări procesul legislativ și vom interveni prin instrumente legale și prin poziții publice ori de câte ori este nevoie. Unul dintre scopurile noastre este de înainta propuneri tehnice, inclusiv pentru a continua recomandările deja făcute la alegerile anterioare.
  • vom elabora o analiză preliminară despre zonele de risc ridicat care pot afecta procesul electoral, pe care o vom lansa în cadrul unui eveniment online public, la care vor fi invitați reprezentanți ai principalelor instituții publice care gestionează procesul electoral – AEP, STS, MAI etc. Vor putea participa la eveniment toți cei interesați.
  • vom monitoriza tehnologiile utilizate în procesul electoral și vom lucra alături de instituțiile relevante pentru a publica mai multe date electorale în formate deschise. EFOR este singura organizație care a monitorizat structurat, în concordanță cu normele și practicile internaționale, folosirea tehnologiei în alegeri. Astfel, anii trecuți am solicitat AEP codul sursă a unor aplicații, am observat modul în care se pregătesc aplicațiile și am făcut advocacy pentru permiterea accesului organizațiilor interesate la aceste informații. În continuare, vom urmări pregătirea aplicațiilor pentru alegerile din 2024.

Ca și la alegerile trecute, vom organiza organiza o campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile procesului electoral și vom acredita observatori pentru ziua alegerilor. Campania se adresează tuturor celor interesați de regulile privind desfășurarea alegerilor europarlamentare, incluzând înregistrarea alegătorilor, calendarul electoral, campania electorală și finanțarea acesteia, procedurile de votare (ziua votului, transparenta procesului, centralizarea rezultatelor) etc. Campania se va concentra în jurul platformei www.votcorect.ro.

  • În cadrul acestei campanii vom înființa un serviciu de asistență electorală în pre/ziua alegerilor, care va avea rolul de a asigura dezmințirea în timp real a principalelor teme de dezinformare cu privire la alegeri, actualizări constante privind organizarea alegerilor, furnizarea și publicarea de răspunsuri la întrebările frecvente ale alegătorilor. Toate aceste activități se vor desfășura prin intermediul platformei votcorect.ro și prin intermediul serviciului Telverde 0800 080 200, operat de juriști și experți electorali. Vom reacționa rapid la orice nereguli legate de votare și vom transmite sesizări instituțiilor relevante, unde este cazul. Reamintim că la europarlamentarele din 2019, peste 1200 de persoane au lăsat sesizări sau au adresat întrebări echipei Vot Corect.
  •  Pentru a observa ziua alegerilor, alături de partenerii noștri din țară, vom acredita observatori, care să monitorizeze procesul electoral în secțiile de votare.
  • Pentru că scopul nostru este îmbunătățirea proceselor electorale, vom utiliza datele colectate în cadrul activităților de mai sus pentru pregătirea și transmiterea către instituțiile relevante și către presă a unor concluzii privind monitorizarea unor etape esențiale ale campaniei de monitorizare.

 

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.