Votez EUropean pentru alegeri românești

vote!

Sursa: digitaltrends.com

Alegerile din România readuc permanent pe agenda publică probleme cu care confruntă instituțiile responsabile cu organizarea proceselor electorale, organizațiile neguvernamentale sau competitorii electorali. Însă de multe ori rămân fără rezolvare. Acestea apar atât la nivel legislativ, cât și instituțional și sunt remarcate prin rapoartele independente, publicate de organizații neguvernamentale sau instituții internaționale, precum OSCE/Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR). Numărul organizațiilor independente care observa alegerile rămâne scăzut, iar presiunea pentru punerea în aplicare a unui Cod Electoral care să rezolve multe dintre problemele existente în procesul de organizare a alegerilor nu este suficient de pronunțată.

Expert Forum alături de cei trei parteneri ai proiectului – Centrul Român pentru Politici Europene, Centrul Rațiu pentru Democrație și Funky Citizens – va aborda probleme care țin de transparența decizională, procedurile de organizare a secțiilor de votare, strategia de pregătire a personalului ce activează în timpul alegerilor, educație electorală și altele.

Scopul proiectului este de a monitoriza funcționarea sistemului legislativ și instituțional, pentru a propune alături de factorii interesați modificări ce vor conduce la eficientizarea acestuia pe termen lung.

În același timp, proiectul își propune:
• Informarea publicului general cu privire la procedurile de vot, raportarea fraudelor și scopul scrutinului
• Consolidarea cadrului de organizare și desfășurare a alegerilor din mai 2014 prin colaborarea cu instituțiile relevante
• Îmbunătățirea procedurilor generale de organizare a alegerilor în România prin propunerea unui set de politici publice

Cele mai importante activități ale proiectului sunt:
• Publicarea unui ghid al votantului și diseminarea către publicul larg
• Dezvoltarea unei platforme online destinate alegerilor
• Monitorizarea legislației electorale și elaborarea unui set de recomandări destinate Biroului Electoral Central pentru a soluționa deficiențele și vulnerabilitățile identificate. Vezi aici lista de recomandari.
• Monitorizarea activităților instituțiilor centrale și județene responsabile cu organizarea alegerilor
• Elaborarea unui set de propuneri și transmiterea către Autoritatea Electorală Permanentă în vederea îmbunătățirii procedurilor de organizare a alegerilor, pornind de la bune practici de la nivel international Vezi aici lista de recomandari.
• Publicarea și lansarea unui brief de politici publice pentru consolidarea sistemului administrativ electoral

 

Proiectul Votez EUropean pentru alegeri romanesti este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

 

civicO inițiativă a Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile
Sustinut de ceetrust


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.