UPDATE Am solicitat BEC pentru parlamentare să facă ședințele publice

EFOR, alături de alte organizații neguvernamentale, a solicitat BEC înființat pentru parlamentare să facă ședințele publice, prin permiterea accesului observatorilor și prin transmiterea acestora prin mijloace online, ținând cont de normele de protecție sanitară și de respectarea reglementărilor privind protecția datelor personale. Luând în calcul anumite neclarități generate în spațiul public de lipsa de dialog a Biroului Electoral Central înființat pentru alegerile locale, considerăm comunicarea cât mai extinsă către public ca un factor esențial care poate conduce la creșterea încrederii în procesul electoral și înțelegerea mai solidă a unor etape ale acestuia.

UPDATE
BEC a transmis un răspuns semnatarilor, argumentând că ședințele sau procesele verbale ale acestora nu pot fi făcute publice

Scrisoarea integrală mai jos:


Către Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 6 decembrie 2020

 

SOLICITARE PRIVIND ȘEDINȚELE BIROULUI ELECTORAL CENTRAL

 

Stimată doamnă președinte MARICELA COBZARIU,

 

Organizaţiile semnatare solicită Biroului Electoral Central să facă ședințele acestuia publice, prin permiterea accesului observatorilor și prin transmiterea acestora prin mijloace online, ținând cont de normele de protecție sanitară și de respectarea reglementărilor privind protecția datelor personale. 

Având în vedere că la acest scrutin şedinţele BEC se pot desfăşura şi prin mijloace electronice în sistem de videoconferinţă, potrivit Hotărârii nr. 1/12.09.2020, credem că măsura publicării lor nu creează dificultăţi tehnice sau costuri suplimentare și poate oferi un instrument de informare fără riscuri pentru factorii interesați externi care vor să urmărească activitatea BEC.

Considerăm că această bună practică, care este deja aplicată de comisiile electorale centrale din mai multe ţări – ca de exemplu Serbia, Republica Moldova, Lituania şi în Macedonia de Nord – ar contribui la transparentizarea activităţii administraţiei electorale. De asemenea, ținând cont de anumite neclarități generate în spațiul public de lipsa de comunicare a Biroului Electoral Central înființat pentru alegerile locale,  comunicarea cât mai extinsă către public poate conduce la creșterea încrederii în procesul electoral și înțelegerea mai solidă a unor etape ale acestuia.

Aceste principii se regăsesc și în Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia (para. 81), potrivit căruia “Reuniunile comisiei electorale centrale trebuie să fie deschise pentru toţi, inclusiv pentru reprezentanţii mijloacelor de comunicare în masă.” Reamintim şi că Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a reiterat în mai multe dintre rapoartele de observare necesitatea deschiderii reuniunii organelor electorale către public. Spre exemplu, cel mai recent raport al ODIHR, din 2019, recomandă: “Pentru a spori transparența, reuniunile organelor electorale ar trebui să fie deschise publicului. Deciziile și procesele-verbale ale ședințelor lor ar trebui să fie publicate în timp util și într-un mod consecvent“. O recomandare similară există încă de la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2004: “Trebuie luat în considerare faptul că nivelul transparenţei creşte dacă organizaţiile observatorilor interni au dreptul de a participa la întâlnirile birourilor electorale la toate nivelurile, inclusiv la nivelul BEC.”

Aşteptăm cât mai curând răspunsul dumneavoastră şi vă mulţumim.

 

Organizaţii semnatare

ActiveWatch

Asociația pentru Dezvoltare GHEPart 

Centrul pentru Inovare Publică

Code for Romania

Geeks for Democracy

Expert Forum

#REZISTENȚA

Maria Krause, Observatorul Electoral

Mircea Kivu, sociolog

 

 

Sursa foto


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.