Am transmis catre AEP comentarii privind HG pentru alegerile prezidentiale

EFOR  a transmis catre AEP o serie de recomandari privind proiectele de hotarari de Guvern pentru alegerile prezidentiale.

 

Proiect de hotărâre a Guvernului privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019

Art 1 si 2 – La sedintele comisiei ar trebui sa poata participa/asista si organizatii neguvernamentale sau experti electorali care au interes si activitate relevanta in domeniul electoral. De asemenea, trebuie sa se asigure transparenta intalnirilor comisiilor, inclusiv prin anuntarea prealabila a acestora si publicarea informatiilor relevante rezultate in urna discutiilor.

Proiectul de Hotărâre a Autorității Electorale Permanente pentru aprobarea procedurii de acreditare, a modelelor documentelor de acreditare și a modelelor ecusoanelor persoanelor acreditate la alegerile pentru Președintele României din anul 2019

HG trebuie sa permita observarea activitatii birourilor electorale judetene si sedintele Biroului Electoral Central.

De asemenea, HG trebuie sa faca referire expresa si la posibilitatea de a observa votul in avans, pentru a limita potentialele interpretari contrare legii de catre birourile electorale. Sintagma „ziua votului” ar trebui inlocuita cu „zilele votului”.

Avand in vedere termenii din Legea 208/2015 si formularea din anexa 2 a HG va rugam sa specificati faptul ca activitatea birourilor electorale pentru votul prin corespondenta poate fi observata pe intreaga durata de functionare a acestora.

Proiect de Hotărâre a Autorității Electorale Permanente privind aprobarea modelelor listelor electorale permanente, a modelelor listelor electorale suplimentare și a modelului extrasului din listele electorale care vor fi folosite la alegerile pentru Președintele României din anul 2019

HG ar trebuie sa includa si o procedura pentru verificarea la finalul zilelor de vot a semnaturilor pe liste suplimentare, pentru a vedea daca s-au inregistrat (de ex. Un raport, printarea listelor etc)

Avand in vedere ca pad-urile pentru semnaturi se vor aplica pentru prima data, va rugam sa detaliati cum vor functiona acestea si daca vor exista teste pentru a va asigura ca vor functiona fara probleme.

Alte comentarii generale

Referitor la achizitii, desi intelegem necesitatea unor proceduri urgente avand in vedere termenele scurte, subliniem si nevoia de a asigura principiile transpantei si competitivitatii.

In ceea ce priveste strangerea de semnaturi, consideram ca ar trebui detaliat mecanismul de verificare a listelor depuse de competitori. Acesta ar trebui sa includa si posibilitatea de verificare din partea unor terti, cum ar fi organizatii neguvernamentale cu rol activ in observarea alegerilor.

Referitor la procedurile privind transparenta decizionala, va rugam sa mentionati data publicarii proiectelor, precum si termenele limita pana la care se pot trimite observatii.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.