Asociația Expert Forum și Asociația Terni Godi recrutează patru (4) persoane care să ocupe poziția de parajurist comunitar în 4 zone din România: Craiova, Brăila, Buzău și Făgăraș, pe o perioadă de 5 luni (ianuarie-mai 2023).
Persoanele care corespund profilului candidatului/candidatei și sunt interesate să ocupe această poziție, sunt rugate să completeze următorul formular online până la data de 19 octombrie 2022. (Inițial doar până pe 14 octombrie). Persoanele care trimit aplicații complete în termenul indicat vor fi apoi invitate la un interviu online în perioada 24-28 octombrie 2022.
AM PRELUNGIT PERIOADA DE ÎNSCRIERE PÂNĂ PE 19 OCTOMBRIE.
Formularul online care trebuie completat poate fi accesat aici: https://forms.gle/ikfsVnWkFLraCjxVA
1. Context
Prin acest proiect Asociația Expert Forum, împreună cu Asociația Terni Godi și ANPM, aduce o abordare nouă pentru România în domeniul creșterii capacității persoanelor vulnerabile pentru a-și cunoaște și valorifica drepturile – parajuristul comunitar. Conceptul este deja implementat în alte țări, iar în prezentul proiect vom construi pe experiența Republicii Moldova unde parajuriștii funcționează de mai mulți ani.
2. Procesul de selecție
Procesul de selecție va consta în două etape. Prima etapă a selecției presupune evaluarea aplicației scrise (formularul online) și un interviu cu o comisie formată din membrii echipei de implementare a proiectului. Interviul va avea loc online în perioada 17-28 octombrie 2022. Persoanele selectate în această etapă vor trebui să participe la sesiunile de formare inițială în București în perioada 12-13 noiembrie și 26-27 noiembrie. Selecția se va finaliza în luna noiembrie 2022.
3. Ce este și ce face un parajurist?
Pe scurt:
– Identifică problemele cu care se confruntă comunitatea fiind în mod regulat în contact cu persoanele din comunitatea pentru a identifica dificultățile de natură juridică
– Susține membrii comunității în soluționarea problemelor lor prin pregătirea de cereri, plângeri, solicitări de care aceștia au nevoie în relațiile lor cu autoritățile pe teme diferite
– Mobilizează comunitatea în abordarea anumitor teme importante și transmite mesajele comunității către autorități pe teme sensibile.
Parajuriștii sunt cetățeni informați cărora le pasă și sunt dispuși să își ajute membrii comunității să își soluționeze problemele de natură juridică. Sunt de asemenea persoane resursă pentru relația dintre membrii din comunitate și autorități.
Parajuriștii vor beneficia de o instruire inițială specială care să le permită apoi să acorde asistență juridică primară membrilor comunității locale. De exemplu, vor putea oferi asistență membrilor comunității locale în vederea direcționării lor către instituțiile competente, în funcție de caz. Un alt exemplu poate fi medierea comunicării între aceștia și autoritățile locale cu scopul rezolvării unor situații juridice.
El/ea oferă membrilor comunității consultații juridice de bază, soluționează conflicte locale care intervin între membrii comunității sau între membrii comunității și autoritățile publice locale, prin folosirea cunoștințelor juridice acumulate inclusiv pentru identificarea corectă a problemei de natură juridică, dar și a unor abilități soft precum ascultarea activă și cea de negociere. Activitatea parajuriștilor în comunitate este astfel un mijloc de creștere a capacității membrilor comunității de a participa la viața publică, de a-și cere drepturile și de a-i determina pe decidenții locali să ia decizii care sa le amelioreze calitatea vieții. Parajuriștii sunt un sprijin pentru oamenii din comunitățile vulnerabile și îi ajută pe aceștia să își cunoască și să își valorifice drepturile. Republica Moldova are deja o experiență îndelungată în acest domeniu, iar parajuriștii s-au dovedit a fi un element central al vieții comunitare, îmbunătățind în mod direct accesul persoanelor defavorizate la serviciile publice.
Rolurile parajuriștilor intersectează diverse arii ale vieţii sociale astfel încât ei pot contribui la: o mai bună informare în privinţa drepturilor şi la o creştere a încrederii în sistemul juridic în rândul membrilor comunitatilor vulnerabile, la reducerea volumului plângerilor rezultate din neînţelegerea legii şi a procedurilor juridice; la buna guvernare şi, în perspectivă, la diminuarea sărăciei în comunităţile rurale ca urmare a angajării active a comunităţilor în identificarea şi soluţionarea
propriilor probleme.
În Romania, Expert Forum și Asociația Terni Godi vor pilota conceptul in 4 comunități rome din următoarele zone (Făgăraș, Brăila, Buzău, Craiova). În urma pilotării, urmărim generării unei politici publice naționale în acest domeniu, precum si analizarea interacțiunii între sectorul public și comunitățile vulnerabile pentru a înțelege unde apar disfuncționalitățile și unde ar fi cel mai util ajutorul juridic oferit comunităților vulnerabile in general.
4. Profilul candidatului/candidatei
· Persoane cu vârsta între 18-90+, indiferent de sex, orientare sexuală, religie, dizabilitate
· Persoane care nu fac parte dintr-un partid politic și nu ocupă o funcție publică
· Persoane respectate de comunitatea în care vor să activeze, care au o relație bună cu comunitate și beneficiază de încrederea membrilor comunității și cunosc deja probleme comunității
· Locuiește în sau în apropiere de una din zonele în care va fi implementat proiectul (Craiova, Făgăraș, Brăila și Buzău). Activitatea va presupune deplasarea în comunitate și interacțiunea directă cu membrii acesteia.
· Persoane care au spirit civic, au capacitatea de a organiza și mobiliza oamenii și interes în dezvoltare comunitară
· Persoane interesate să învețe noțiuni teoretice, dar mai ales practice de drept și administrație publică
· Persoane care știu să asculte și comunică eficient, empatice și răbdătoare, atenție la detalii.
· Persoane care au cunoștințe minime de operare ale unui calculator (e-mail, documente Word și Excel)
· Persoane care au disponibilitatea de a lucra cel puțin 55 ore/lună pentru 5 luni începând din ianuarie 2023, dar și disponibilitatea de a participa cel puțin la sesiunile de formare inițială din 12-13 noiembrie și 26-27 noiembrie. Pot aplica și persoanele care au deja un contract de muncă, cu condiția să le permită să lucreze norma suplimentară de 55 ore/lună.
5. Remunerația și forma contractuală
Persoanele selectate să ocupe poziția de parajurist vor fi angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată (5 luni) cu o normă de cel puțin de 55 ore lucrate/lună, cu un salariu brut estimat în condițiile legislației fiscale și de muncă în vigoare de aproximativ 2600 RON. Persoanele selectate vor trebui să participe la cel puțin două sesiuni de formare inițială în București în următoarele zile: 12-13 noiembrie 2023 și 26-27 noiembrie 2023. Costurile (transport, cazare,mâncare) vor fi acoperite integral de organizatori. Participarea este obligatorie.
Pe parcursul perioadei contractuale, persoanele selectate vor ține constant legătura cu coordonatorii proiectului (Asociația Expert Forum și Terni Godi) cu privire la implementarea activității și vor trebui să documenteze scris activitatea desfășurată.
6. De ce fel de sprijin vor avea parte parajuriștii selectați?
1. Formare inițială și continuă pe parcursul proiectului. Persoanele selectate vor participa la cel puțin două sesiuni de instruire inițială atât despre activitatea parajuriștilor în comunitate, planificarea activității, dar și informații practice de drept și administrație
publică. În plus, vor avea acces la materialele de curs și alte materiale suplimentare care să îi sprijine în rezolvarea problemelor membrilor comunității.
2. Sprijin constant pe parcursul implementării proiectului. Pe parcursul desfășurării activității, parajuriștii vor beneficia de sprijin constant din partea asociațiilor care coordonează proiectul (Asociația Expert Forum și Terni Godi) și a experților din proiect,
precum și din partea asociațiilor locale.
Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați
Cezara Grama – [email protected]
Georgiana Ioniță – [email protected]
Proiect derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Asociația Terni Godi și Asociația Națională a Para-juriștilor din Moldova (ANPM), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul „Creșterea capacității comunităților rome din România prin intermediul parajuristilor comunitari” este implementat de Asociația Expert Forum (EFOR) împreună cu Asociația Terni Godi și Asociația Națională a Parajuriștilor din Moldova (ANPM) în perioada mai 2021 – august 2023. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 274,999.00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.