Apel către domnul Victor Ponta. Amânați și reparați noile Coduri până la 1 septembrie!

imagesÎncă din toamna anului trecut, ÎCCJ, DNA, DIICOT și CSM au semnalat oficial articolele din noile Coduri care vor împiedica lupta contra corupției, crimei organizate și terorismului, dar și prevederi care pot produce haos în sistemul de justiție. Au propus soluții, consemnate, de altfel, în ultimul Raport MCV. Nu au primit niciun răspuns oficial de la Guvern.

Intrarea în vigoare, mâine, a noilor Coduri, neamendate prin Ordonanță de Urgență, va conduce la distrugerea iremediabilă a unor dosare sonore, va compromite grav lupta contra corupției, crimei organizate și terorismului, va afecta cooperarea internațională a României cu SUA și statele UE în materie de investigații penale și va deteriora imaginea justiției în ochii publicului din pricina interpretărilor diferite date de instanțe.

Dacă modificarea câtorva articole s-a dovedit atât de dificilă în ultimele patru luni, cerem guvernului condus de premierul Victor Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor Coduri până la începerea anului judiciar, la 1 septembrie. Autoritățile vor găsi astfel răgaz să identifice cele mai bune soluții în cadrul unor consultări cu CSM, ÎCCJ, Parchetul General, DIICOT, DNA și partenerii externi ai României. Cele câteva prevederi pot fi corectate în această sesiune parlamentară – până la sfârșitul lui iunie – și pot intra în vigoare la 1 septembrie 2014.

31 ianuarie 2014

 
Expert Forum
Freedom House România
Institutul pentru Politici Publice
Grupul pentru Dialog Social


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.