Apel catre Parlament. Încetati sa mai fiti scutul coruptilor contra justitiei!

Organizatiile semnatare solicita parlamentarilor români:
– sa nu mai puna piedici justitiei în dosarele în care sunt implicati colegii lor,
– sa voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunitatiii parlamentare
– sa nu mai faca declaratii care aduc prejudicii justitiei.

Parlamentul României respinge constant cererile DNA de arestare preventiva sau de punere sub urmarire penala.

În ultimii ani, Camera Deputatilor si Senatul au redevenit scutul parlamentarilor si al fostilor ministri – actuali parlamentari cercetati pentru coruptie, refuzând toate cererile DNA de ridicare a imunitatii parlamentare.
Imunitate parlamentara transformata in impunitate

Marius Isaila, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt câteva exemple de parlamentari investigati de DNA care au beneficiat de protectia majoritatii senatorilor si deputatilor români, plasându-se astfel deasupra legii.

Aceasta atitudine sfidatoare submineaza statul de drept si ne plasează în afara civilizației occidentale. Reprezinta, totodată, o tradare a intereselor României, fiind o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale într-un context extern atât de framântat.

Importanti lideri politici continua sa intervina, prin declaratii publice, în actul de justitie. Astfel, premierul Victor Ponta se solidarizeaza public cu sefi de consilii judetene sau primari investigati pentru corupție – Adrian Duicu (Mehedinti), Ion Prioteasa (Dolj), Radu Mazăre (Constanta) – acuzând DNA ca face „dosare politice”.

La rândul lor, lideri locali cercetati pentru coruptie sau conflict de interese, precum Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, cer desfiintarea institutiilor care îi investigheaza.

Solicitam parlamentarilor din Senat si Camera Deputatilor sa nu mai faca scut pentru imunitatea colegilor lor în fața justitiei și sa voteze cu bilele la vedere pentru ca electoratul sa stie cum se pozitionează alesii lor. Solicitam de asemenea tuturor politicienilor sa se abtina de la declarații ce aduc atingere intereselor justitiei.

 

 

Freedom House România

Grupul pentru Dialog Social

Expert Forum

Centrul Român pentru Politici Europene

Societatea Timisoara


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.