Asistență electorală pentru alegători și acreditare de observatori pentru secțiile de votare

 

Expert Forum a lansat platforma www.votcorect.ro pentru alegerile locale din 27 septembrie. Prin intermediul Vot Corect sunt explicate principalele reguli privind campania electorală, înregistrarea alegătorilor, ziua votului sau contestații, în termeni cât mai simpli. De asemenea, echipa Vot Corect răspunde la întrebări frecvente despre organizarea procesului electoral și primește sesizări legate de nereguli. Sesizările vor fi transmise instituțiilor relevante, iar persoanele care le-au semnalat  vor fi asistate în rezolvarea problemelor legate de diferite etape ale procesului electoral, dacă este cazul.

Platforma Vot Corect este dezvoltată pentru alegerile locale din 2020 în cadrul proiectului „Alegeri locale corecte și transparente – ACT”, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislației electorale și de a asigura intervenția în regim de urgență prin instrumente legale și reacții publice.

În ziua și preziua alegerilor, echipa Fiecare Vot va răspunde tuturor solicitărilor de informații și asistență primite de la observatori, alegători, reprezentanți ai partidelor politice sau alte persoane interesate de alegeri prin intermediul numărului Telverde 0800 080 200. Numărul de telefon este disponibil în România și este gratuit.

 

Alături de partenerii din coaliția FiecareVot, Expert Forum acreditează observatori pentru monitorizarea secțiilor de votare în ziua alegerilor. Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală.

 

Activitatea de observare este voluntară, nefiind remunerată. Toți observatorii încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi aplicația Monitorizare Vot, special realizată de Code for Romania și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și prin call-center special creat.

 

Poate fi observator orice cetățean cu drept de vot, care nu este membru al unui partid politic, nu a participat direct la organizarea unei campanii electorale sau nu este candidat, chiar dacă independent. Există și un Cod de Conduită care detaliază caracteristicile statutului de observator și pe care fiecare persoană care se înregistrează și-l asumă.

 

Până pe 24 septembrie, persoanele care doresc să fie observatori se pot înscrie exclusiv online pe fiecarevot.ro. Observatorii acreditați vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare. Cei înscriși pot monitoriza o singură secție de votare sau mai multe, într-o echipă mobilă, formată din doi observatori. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.

 

 

Contact

Septimius Pârvu, Expert electoral, Expert Forum – ​[email protected], 0787.638.315

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Inițiativa Fiecarevot contează! a fost lansată în 2016 și cuprinde mai multe organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Geeks for Democracy, Expert ForumObservatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenţa TVCentrul pentru Resurse Civice (Constanța), Civica (Iași) și Centrul pentru Studiul Democratiei (Cluj). La finalul fiecărei campanii de observare am publicat rapoarte de monitorizare, care au fost dezbătute în public, au fost transmise instituțiilor relevante și au contribuit la îmbunătățirea modului de organizare a procesului electoral.

 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 Euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active șa a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.