en_US English

Astăzi începe o nouă ediție a Școlii pentru Democrație, la Sinaia

Astăzi începe o nouă ediție a Școlii pentru Democrație, un program al Expert Forum care își propune să creeze un mediu inovator de învățare pentru profesorii care doresc să descopere instrumente alternative și eficiente de educare și implicare activă a tinerilor. Proiectul include un seminar de pregătire pentru 25 profesori de educație civică și istorie de la gimnaziu și liceu, din toată țara, care are loc la Sinaia între 29 august și 3 septembrie.

În cele șase zile de activități nonformale și întâlniri cu experți vom aborda prin instrumente alternative de învățare concepte legate de democrație, stat de drept și participare publică. Ulterior, vom sprijini elaborarea și implementarea unor proiecte civice cu implicarea tinerilor în localitățile de unde provin participanții.

La edițiile anterioare, la care au participat câteva zeci de profesori din România și Republica Moldova, EFOR a implementat proiecte civice în peste 20 de localități, precum dezbateri cu autoritățile locale (primari, consilieri locali, directori de instituții de învățământ), simulări de alegeri, cafenele publice privind prioritățile tinerilor din localități sau photovoice privind problemele comunităților. Scopul proiectelor este de a crește interesul elevilor pentru cetățenie activă și pentru a implica întreaga comunitate în activități civice.

Puteți găsi afla mai multe despre ce am pregătit în aceste 6 zile în Agenda Școlii pentru Democrație, precum și informații despre vorbitorii ediției curente mai jos – vezi prezentarea Școlii pentru Democrație

KEYNOTE SPEAKER – CHRISTOPHER DUGGAN

 

Dl. Duggan s-a alăturat Canadian Foreign Service în 2002, iar din 2015 este Consilier Politic la Ambasada Canadei la București și are acreditare diplomatică pentru Bulgaria și Republica Moldova.

Din experiența anterioară a dânsului în Ottawa se numără posturile de Director adjunct pentru relații bilaterale cu Brazilia și Argentina și cel de Consilier superior pe lângă Ambasadorul pentru Libertate Religioasă, precum și poziții diplomatice în Nigeria (2005-2008) și Jamaica (2008-2011).

SEPTIMIUS PÂRVU

 

Septimius este coordonatorul Școlii pentru Democrație încă de la prima ediție, din 2012. Lucrează ca manager de program în cadrul Expert Forum și este expert ȋn bună guvernare și procese electorale. Septimius a organizat cursuri de formare dedicate cetățeniei active, transparenței decizionale și observării alegerilor. A coordonat șapte campanii naționale de monitorizare a proceselor electorale începând cu anul 2012 în România și are experiență electorală în țări din regiune.

ALINA CONSTANTINESCU

Trainer acreditat CNFPA, Alina lucrează ca manager de proiecte de buna guvernare la British Council Romania. În ultimii 10 ani, a ținut cursuri de formare pentru peste 700 de tineri și profesioniști, în domeniile cetățenie activă, dialog intercultural, conflicte etnice, libertate de exprimare, drepturile omului, scriere și management de proiect, în cadrul mai multor instituții naționale și internaționale ca British Council, Freedom House, Balkan Investigative Reporting Network, Agenția Națională pentru Romi.

CEZARA GRAMA

 

Cezara a absolvit Facultatea de Drept în 2013 și are diplomă de master în Drept Public Internațional. Are experiență de voluntariat în ONGuri și este absolventă a programului Lideri pentru Justiție coordonat de Fundația Konrad Adenauer. Cezara lucrează în domeniul statului de drept și anticorupție, având experiență în schimburi de experiență cu țări precum Ucraina, Georgia sau Republica Moldova.

 

ANDREEA FIRĂSTRĂERU

Andreea are 35 de ani și 15 ani de experienţă ca trainer și consultant în/pentru organizații ale societății civile, precum și experiență de lucru în structuri internaționale, în dezvoltarea și implementarea de proiecte/programe de formare a tinerilor în domeniul participării civice și politice. Domeniile de expertiză în training includ: formare de formatori, dezvoltare de programe de formare, educație nonformală, dezvoltarea abilităților de viață, managementul resurselor umane/voluntarilor, educație umanitară.

Andreea crede în respect pentru diversitate și solidaritate, în educația pentru acțiune prin metode nonformale și participative, în comunități de învățare și practică, precum cele în care activează: Training Cafe/Institutul Român de Training și E.D.U.C.afe/Crucea Roșie. În prezent, Andreea este învățător și a făcut parte din cea ce-a treia generație a programului Teach for Romania.

VASILE BRAȘOVANU

Vasile este Placement and Institutional Relations Specialist la Teach for Romania. Este pasionat de tot ce presupune educație și dezvoltare socială, determinat, plin de energie și îndrăgostit de natură. Crede cu adevărat în puterea educației şi în fericirea pe care o poate aduce aceasta! Trăiește, zi de zi, înconjurat de oameni care îşi doresc să-și descopere talentele, care vor să se dezvolte permanent şi să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc. Toate acestea îl determină să își exploreze și mai mult sinele, dar și comunitatea.

SORIN IONIȚĂ

Sorin este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și Președinte al Expert Forum. Oferă constant consultanță pentrul Consiliul Europei, Banca Mondială şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani. De asemenea, Sorin Ioniță a fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie şi Mediu-Agricultură și lector asociat al Maastrict School of Management (MSM). A absolvit Institutul Politehnic Bucureşti (IPB); Master la Central European University (CEU), Budapesta; a fost Fulbright fellow la Georgetown University, Washington DC.

 

LAURA ȘTEFAN

Laura este coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum. Are o experiență profesională de peste 10 ani în practicile publice și private. Activează și ca expert internațional pentru Comisia Europeană, UNDP, OECD și alte organizații internaționale în domeniile reformei juridice, anticorupției și spălării banilor.

În anul 2011, Comisia Europeană a numit-o membru al Expert Group on Corruption. Între 2005 și 2007 a ocupat funcția de director în cadrul Ministerului Român de Justiție, responsabilă de politicile anticorupție. A elaborat și a pledat pentru adoptarea legislației anticorupție, a elaborat programe de conștientizare publică și a lucrat la reforma Oficiului procurorilor publici.

De-a lungul timpului, Laura Ștefan a ocupat funcții reprezentative, precum: Șeful delegației și membru al biroului GRECO, înalt reprezentant pentru SPAI și SPOC, reprezentantul României la Rețeaua Anticorupție OECD și forumurile globale ONU pe tema corupției și a crimei organizate, membru al Rețelei Practicienilor Anticorupție UNDP. Anterior, a fost Consilier juridic în cadrul a două programe finanțate USAID.

Laura Ștefan a absolvit LLM (Masters of Law), program organizat de Universitatea Cambridge, UK în perioada 2003-2004.

PETRA DOBRUSKÁ

Petra este director program educațional la One World Romania la Școală. Are experiență de peste zece ani în management cultural, dobândită în ultmii șase ani în cadrul Ambasadei Republicii Cehe la București și a Centrului Ceh București. În cadrul celor două instițutii a dezvoltat strategii de promovare a evenimentelor culturale, a condus proiecte de lungă durată ca o colecție de cărti de bandă desenată bazată pe colaborarea interdisciplinară publicate în România și Cehia, a organizat nenumărate evenimente culturale, expoziții, concerte, festivaluri și ateliere pentru copii, elevi și pubicul larg. Ca experiență pedagogică a fost profesor la liceu, iar din toamna anului 2013 este implicată în dezvoltarea programului educațional One World Romania la Școală. De-a lungul anilor a participat activ la conferințe legate de drepturile omului și ca asistent de regie la realizarea unor filme documentare.

IOANA BRĂILESCU

Ioana este coordonator al cluburilor de film din cadrul programului One World Romania la Școală. Studii de specialitate în antropologie și cultură și o experiență îndelungată de lucru cu metode de educație nonformală, dobândită în grupuri internaționale și în activitatea didactică desfășurată în România și Olanda. Este activă de peste cinci ani în management cultural, promovare de evenimente culturale și în domeniul educației si a participat la programe europene de training pentru lucratori de tineret. În cadrul programului One World Romania la Școală dezvoltă cluburile de film din licee, organizează proiecții speciale și evenimente conexe, participă la organizarea festivalului internațional de Documentar One World Romania și dezvoltă strategii de comunicare.

NICOLETA FOTIADE

Nicoleta este expertă și formatoare în domeniul educației media, editor și (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și materiale de educație pentru competențe mediatice. Nicoleta lucrează cu copii, profesori și formatori în proiecte și ateliere de educație media de 14 ani. În 2006 a absolvit University of Westminster din Londra (UK) cu un Master în Comunicare. Este membră fondatoare a asociațiilor Mediawise Society și ActiveWatch.

 

CĂTĂLIN TENIȚĂ

Cătălin este activist, co-fondator – Treeworks & Zelist, Geeks For Democracy, Fiecare Vot, Fondul pentru democratie, Tatăl Dariei.

Iubitor de cărţi şi de Internet. Antreprenor online din 2002 (Treeworks, Zelist Monitor, TPU.ro). Pasionat de date şi de comunităţi. Dilentant în activismul civic.

Ideea de bază din spatele tuturor: expertiză şi network-ul pe care le dobândim în viaţă noastră profesională de zi cu zi trebuie folosite pentru binele social. Societatea civilă organizată în ONG-uri are nevoie de sprijinul cetăţenilor activi pentru a genera schimbare sustenabilă şi consistentă.

 

Partener:

British Council

  

Proiectul Scoala pentru Democratie este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank. 

Proiect co-finanțat de Ambasada Canadei în România și Fondul pentru Democrație.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.