[TRAINING LA CHIȘINĂU] Atelier de lucru privind combaterea clientelismului politic, 20 mai

Pe 21 mai, EFOR a organizat în parteneriat cu Expert-Grup un atelier de lucru privind combaterea clientelismului politic în procesul de alocare de fonduri pentru bugetele locale și în achizițiile publice. Seminarul și-a propus să aducă în discuție rezultatele cercetărilor de mai bine de 10 ani din România cu privire la clientelism și corectitudinea achizițiilor publice ca punct de pornire pentru crearea capacităților de monitorizare a transferurilor de la bugetul central către comunitățile locale din Republica Moldova.

Studiile realizate de Expert Forum pe subiectul clientelismului politic relevă o serie de riscuri și vulnerabilități privind alocările arbitrare, bazate pe legături de partid, dar și cu privire la conexiunile dintre companiile care beneficiază de fonduri publice și partidele politice. De asemenea, Expert-Grup a analizat achizițiile publice în mai multe domenii, printre care și lucrările de reparație a drumurilorachizițiile publice de bunuri și servicii în școli și școli profesionale din mun. Chișinău. „Monitorizarea achizițiilor publice în mun. Chișinău relevă o serie de probleme și riscuri legate de desfășurarea fiecăreia dintre cele 3 etape ale unei achiziții, indiferent de sector. Acestea se repetă în majoritatea cazurilor și variază de la practici anticoncurențiale de coluziune între companiile participante, riscuri de corupție din partea autorităților contractante, dar și includerea în buget a proiectelor pe „baza voinței politice”, susține Iurie Morcotîlo, expert în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

În perioada imediat următoare, pornind de la instrumentele și bunele practici discutate în cadrul atelierului de lucru, echipa Expert-Grup și cei șase parteneri regionali vor monitoriza alocările de la bugetul național către bugetele locale a 6 localități din Republica Moldova. Rețelele formate din reprezentanții societății civile, activiști și jurnaliști vor urmări transferurile pentru comunitățile locale pentru a sesiza nereguli și riscuri de corupție.

Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul proiectului „Combaterea clientelismului în investițiile locale și transferurile financiare (CC-LIFT)” finanțat de Open Society Foundations.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.