O dezbatere cu Ponta despre sanatate

Incredibil. Ponta nu pricepe boabă din cum funcționează nici sistemul de asigurări de sănătate, nici de ce furnizorii de servicii medicale au fost separați de Casă și de Ministerul Sănătății și nici, în general, aritmetică. Mai mult, ne asigură că fără să priceapă boabă din toate astea, și fără ca o asemenea măsură să aibă măcar o notă de fundamentare inteligibilă și o dezbatere (ce-i aia?), se votează mâine-poimâine în ședința de guvern, indiferent „ce zic ăia 3% care au Facebook și care oricum sunt niște mega-capitaliști care trăiesc pe spinarea poporului”.

Domnu’ Ponta, să explicăm.
1. Aveți dreptate cu un lucru, există clinici private care căpușează sistemul de stat, e o problemă reală pe care trebuie s-o rezolvăm, dar nu desființând tot sectorul, ci găsind problema, analizând opțiunile, discutând soluțiile și după aceea aplicându-le.

2. Mizeria asta care se cheamă sistemul sanitar din România arată în halul în care arată în primul rând din cauză că nu avem definit acel „pachet de servicii” minimal acoperit din asigurarea de stat. Evident că dacă colectezi 10% din leafa a 30% din populație n-ai bani să faci cercetare de performanță și să vindeci gratis toate bolile. Trebuie să te gândești, câți bani ai, care-s bolile cele mai frecvente sau care duc la complicații costisitoare gen cancer (adică, să-ți faci priorități). Să vezi care-s prioritățile pe care ți le poți permite decontate integral și pe care parțial și restul să plătească lumea din buzunar.
Câtă vreme asigurarea medicală de stat oferă „totul în măsura resurselor disponibile”, asta înseamnă cerere în exces, care duce la aglomerație, bătaie de joc și șpăgi; imposibilitatea dezvoltării unor asigurări private; monopol pe servicii medicale și tratament de proastă calitate.
Exact ăsta e motivul pt care nu se definește acel „pachet” – nici măcar din populism, ci pt că senatorii-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-de-geniu-făcuți-la-școala-de-partid-fără-articole-științifice-neplagiate, categoria Oprescu, sunt dinozaurii care scriu legi și-și conservă teritoriul.
Excesul de cerere / deficitul de ofertă face ca TOȚI medicii din sistem să fie suprasolicitați, sistemul fiind construit în așa fel încât orice ai face, ca sa-ți tratezi pacientul să trebuiască să încalci legea. Asta explică de ce NIMENI dintre medici nu zice ceva, TOȚI sunt șantajabili, indiferent de bunele intenții pe care le au mulți dintre ei.

3. După ce ai definit cât îți permiți și pe ce-ți folosești resursele limitate, banii se duc după pacient, nu după clinicile sau spitalele controlate de dinozaurii-senatori-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-plagiatori categoria Oprescu, ci pacientul se duce cu asigurarea la spitalul care îi oferă serviciul. Dacă acolo unde vrea el serviciul e mai scump, scoate și bani din buzunar, dar serviciile decontate trebuie să fie calculate la un preț corect (există tot soiul de metode) ca CNAS să deconteze suma cea mai mică în care se poate oferi tratamentul necesar.
Metoda de căpușare a acelor clinici private sună cam așa: iau bani de la CNAS, iau pacientul, apoi când pacientul are o problemă îl transportă cu ambulanța la spitalul de stat, iar CNAS decontează de două ori tratamentul deși clinica privată e de fapt un soi de hotel. Dar astea:
– sunt situații care trebuie tratate punctual, nu desființând un sistem întreg. De pildă, cine a autorizat funcționarea unei astfel de clinici dacă n-are resurse să facă tratamentele decontate? De ce a încheiat CNAS contract de la bun început cu ele?
– dacă mergem pe firul „de ce au fost autorizate”, vom găsi probabil că cele câteva clinici private căpușă sunt tot ale senatorilor-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-plagiatori din categoria Oprescu, iar datul la cap privaților nu rezolvă problema clientelismului (câștigă ăștia din altceva, au slujbele de la stat de unde vor lua șpăgi și mai mari dacă se reduce toată oferta de servicii private, inclusiv a clinicilor private cinstite). Schema e de fapt cum le dăm la cap mai ales ălora care sunt pe bune și care fac concurență senatorilor-profesori-doctori-șefi-de-spitale-medici-plagiatori-diplome-contrafăcute din categoria Oprescu.

4. Zice Ponta că săracul plătește 1500 de lei care se duc la bogat să se trateze bogatul la clinici private. Băi puță. Dacă bogatul e asigurat (numai așa primește bani de la CNAS pt tratament), bogatul scoate din buzunar până și pt asigurările de la CNAS mai mult decât ăia 1500 ai săracului. Asigurarea e 10,5% din salariu, iar 10,5% dintr-un salariu de om bogat sunt mai mult decât 10,5% dintr-un salariu de om sărac.
Pt ăia mai avansați, sistemul de asigurări „sociale” de sănătate are o puternică componentă de redistributivitate, oamenii nu plătesc o primă pe măsura riscului de sănătate, ci pe măsura venitului, bogații plătesc în general mai mult decât beneficiază de servicii medicale, în timp ce săracii plătesc mai puțin și bogații îi duc în spate.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.