Raport de monitorizare

RAPORT ȘI HARTĂ Bani de rezervă: Unde au ajuns alocările din Fondul de Rezervă în decembrie?

În luna decembrie Guvernul a alocat de două ori bani din Fondul de Urgență către primării și consilii județene. Pe 10 decembrie s-au distribuit la propunerea MDLPA 476,5 milioane de lei pentru 105 UAT-uri, iar pe 17 decembrie Guvernul a aprobat distribuirea unei sume totale de 1,02 miliarde lei din Fondul de Rezervă bugetară pentru un număr de 3057 UAT-uri. În cadrul acestei analize nu ne-am uitat la prima alocare, întrucât banii s-au împărțit în mod egal. În ceea ce privește decizia din 17 decembrie, au primit bani 23 de consilii județene, 59 de municipii, 205 orașe, și 2.769 de comune.

 • PSD este câștigătorul detașat al acestei runde de alocări
 • Decizia a fost luată în mod netransparent, iar criteriile de alocare nu sunt clare
 • Decizia din 17 decembrie pare aproape o inversare a alocărilor făcute de Guvernul Cîțu în luna octombrie. Probabil încearcă să repare alocarea clientelară și dezechilibrată a Guvernului Cîțu, care a defavorizat comunitățile conduse de primari social democrați.
 • FR rămâne un instrument politic, cu puțin control și transparență

Câteva statistici: 

 • Aproape toate comunele PSD și PNL au primit bani (1354, respectiv 1082). Situația este similară și la orașe – 82, respectiv 100. Câte 24 de municipii liberale și social democrate au primit bani. Proporțional cu numărul total de municipii conduse de fiecare partid, PSD are un ușor avantaj.
 • Ca populație care ar putea beneficia de acești bani diferența semnificativă între PSD și PNL este la consilii județene; altfel, valorile sunt apropiate.
 • Distribuția de fonduri nu pare să țină cont neapărat de populația deservită, întrucât există numeroase cazuri de localități cu populații asemănătoare care au primit sume diferite de bani.
 • Cei mai mulți bani au mers către comune (682 mil/66%), respectiv municipii (96 mil./9%) și județe (93 mil./9%).
 • Un singur județ din listă este condus de președinte CJ de la PNL (Sibiu), iar în două cazuri consiliile județene sunt conduse de UDMR. Restul județene au președinți de la PSD (88% din bani)
 • La capitolul municipii, PSD a luat 64% din bani, iar PNL 18%. Niciun municipiu condus de USR nu a luat bani. Din București, doar Primăria Sectorului 4 condusă de primar PSD, Daniel Băluță, a primit bani (16,9 mil.)
 • La orașe, PSD a primit 60% din bani, PNL 30%, iar câte 3% au mers către UDMR și independenți. De la USR au primit bani 2 orașe, Întorsura Buzăului (CV) și Breaza (PH)
 • La comune, PSD a primit 51% din bani, PNL 36% și UDMR 7%. Nouă comune conduse de primari USR, din care patru din județul Maramureș, au primit 1,1 milioane (0.17%).


Unde au ajuns banii?

PSD este câștigătorul principal, beneficiind de 57% (594 mil) din fondurile alocate. PNL și-a însușit 30% (309 mil) din fonduri, iar UDMR 7% (72 mil). Independenții au luat 1,59%, iar USR 0,19%. De fapt, pare aproape o inversare ceva mai ușoară a alocărilor făcute de Guvernul Cîțu în luna octombrie. HG 1088 a fost criticată de social democrați, întrucât alocările au fost clar realizate în favoarea primarilor și președinților de consilii județene din PNL: liberalii au primit 65% din bani, UDMR 14%, iar PSD 16%.

Transparența alocărilor

Apreciem publicarea datelor într-un timp scurt și într-un format editabil, cu informații importante care permit realizarea unei analize rapide, cum ar fi codul SIRUTA sau tipul de UAT.

Decizia din 17 decembrie este netransparentă întrucât nu am identificat proiectul actului normativ pe paginile web ale instituțiilor care ar fi putut să îl publice. Proiectul de hotărâre nu a fost publicat pe pagina web a Guvernului – deși figura pe lista de proiecte ce urmau a fi discutate în ședința de guvern de vineri – și nici pe pagina web a SGG. Proiectul nu a figurat nici pe pagina web a MDLPA, unde am consultat secțiunea transparență decizională. Cu toate acestea, pe pagina web MDLPA un comunicat de presă publicat pe 17 decembrie anunța că „La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a alocat, în ședința de astăzi, 1.029.189.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.057 de unități administrativ-teritoriale.”

Pentru mai multe detalii vezi harta interactivă aici.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.