UPDATE Am solicitat BEC să clarifice procedurile privind utilizarea urnei speciale la parlamentare

EFOR a transmis BEC o solicitare pentru clarificarea regulilor de utilizare a urnei speciale. Unele dintre problemele identificate la alegerile locale sunt încă prezente, iar o parte din măsurile luate pentru a facilita accesul la urna specială sunt incomplete. Solicitarea este reprodusă mai jos:

UPDATE

BEC a transmis EFOR următorul răspuns

Către Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 6 decembrie 2020

 

Stimată doamnă președinte MARICELA COBZARIU,

 

În baza articolului 12, alineatele 1 a) și c) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, vă transmitem o solicitare referitoare la reglementările privind utilizarea unei speciale.

 

Am constatat că BEC a publicat Decizia nr. 40/27.10.2020​ ​privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale​, respectiv Decizia nr. 41/27.10.2020​ ​privind aplicarea prevederilor art. 117 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente​.

Având în vedere prevederile acestor decizii, vă aducem la cunoștință următoarele aspecte, respectiv solicitări:

  1. Transmiterea solicitărilor pentru utilizarea urnei speciale ar trebui să fie posibilă și prin mijloace electronice, pentru a reduce contactul cu birourile electorale în contextul în care numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2 este în continuă creștere și pentru a facilita înscrierea alegătorilor.
  2. ​2. Modalitatea de înscriere și transmitere a solicitărilor către birourile de circumscripție sau oficiile electorale ar trebui să fie detaliată pentru a permite explicit înscrierea online a alegătorilor. Având în vedere că birourile electorale de circumscripție își au sediul în municipiul reședință de județ, iar cererile trebuie depuse fizic, această reglementare devine aproape de nefolosit, întrucât oferă acces suplimentar în mod real doar persoanelor care se află în aceeași localitate sau în apropiere, fără a facilita accesul la procesul electoral. Reiterăm solicitarea de la punctul 1, de a permite înscrierea pentru solicitarea urnei speciale prin mijloace electronice.
  3. Înscrierea ar trebui să fie posibilă inclusiv în ziua alegerilor, având în vedere că situația care a condus la această cerere poate interveni după finalizarea orelor de înscriere din preziua alegerilor. Observăm faptul că programul stabilit prin lege și decizia BEC, respectiv orele 18-20 în preziua alegerilor este prea scurt.

Pentru a asigura principiul predictibilității legislative propunem preluarea reglementărilor din Hotărârea BEC locale nr 81/2020, art 6 (2) care a permis înscrierea inclusiv în ziua alegerilor. De asemenea, a se vedea recomandările elaborate de ODIHR în cadrul Misiunii de evaluare a alegerilor prezidențiale din 2019 – “Așa cum a fost recomandat anterior, ar putea fi examinată oportunitatea extinderii perioadei de depunere a cererilor pentru votarea mobilă”.

  1. Având în vedere situația creată de pandemie, ar trebui comunicate clar regulile pentru alegătorii care sunt carantinați sau izolați. Ținând cont de faptul că la alegerile locale au fost alegători care nu au putut participa la alegeri din cauza lipsei unui document justificativ, credem că această situație trebuie clarificată și comunicată clar în mod public, în timp util. Trebuie ținut cont de faptul că nu toate persoanele dețin documente care să ateste faptul că nu pot părăsi domiciliul sau reședința, fapt care poate fi o piedică în exercitarea unui drept constituțional. În condițiile în care situația epidemiologică se înrăutățește, numărul acestora ar putea crește.

 

De asemenea, reamintim că aceste date au fost publicate la alegerile locale doar la solicitarea Expert Forum și doar în ziua de vineri, înaintea alegerilor, seara (a se vedea www.votcorect.ro/reguli/vot-alegatori-covid), ceea ce este mult prea târziu.

 

Sursa foto
Paper vector created by freepik – www.freepik.com


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.