Ce (nu) propune BNS pentru Codul Muncii

BNS a pornit o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Cele mai importante modificări sunt la concedierile colective și, bineînțeles, repoziționarea contractelor colective. Dincolo de astea, câteva chestiuni interesante:

1. E inițiativă legislativă pornită de jos în sus și trebuie să strângă 100,000 de semnături. Bineînțeles, ar putea convinge câțiva parlamentari să preia ideea, dar asta le-ar arată impotența de a coagula grupurile mari pe care pretind că le reprezintă. Așadar, e de urmărit și procesul, nu doar conținutul.

2. BNS în discuțiile publice propune să crească salariul minim (să îl lege la minimum 50% din salariul mediu net) și să scadă CAS. Dar niște calcule au făcut? Noi am făcut și scăderea CAS este imposibilă fără alte măsuri de echilibrare a fondului de pensii.

3. Ce mă miră însă foarte tare în final, este lipsa de apetit a sindicatelor de a aborda problema muncii la negru. Mi se pare cea mai mare problemă din zona asta și totusi, în discuția pe legislația muncii, sindicatele nu spun nimic de parcă totul ar fi perfect.

Propunerea BNS e aici.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.