Campanie fără discriminare: Apelul societății civile către politicieni

Anul electoral 2014, început cu alegerile pentru Parlamentul European și alegeri parțiale în unele circumscripții uninominale, continuă în luna noiembrie cu alegerile prezidențiale. Pe acest fond, există tentația adoptării de către competitorii electorali a unor teme populare, dar îndreptate împotriva drepturilor fundamentale, mergând de la stigmatizarea unor grupuri sociale până la incitarea la ură și violență. Încă de la începutul anului, societatea civilă, prin organizațiile semnatare, a făcut un apel la toate partidele și toți candidații independenți să evite tentația populismului.

Angajamentul la campanie fără discriminare a fost semnat de reprezentanții majorității partidelor înscrise în cursa electorală pentru Parlamentul European. Am constatat, în urma monitorizării campaniei, că toți semnatarii și-au respectat angajamentul și prin urmare am asistat la una dintre cele mai moderate campanii din istoria recentă a României, lipsită de incidente majore determinate de intoleranță sau incitare la ură.

La începutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, reiterăm apelul la o campanie fără discriminare și solicităm tuturor candidaților:

1. Să nu utilizeze în discursul electoral și în realizarea materialelor de campanie mesaje, declarații și imagini care incită la ură și discriminare în baza rasei, culorii, naționalității, etniei, afilierii la un anumit grup social, convingerilor religioase, genului, vârstei, dizabilității, orientării sexuale, identității de gen, sau oricăror alte criterii de diferențiere.

2. Să utilizeze un limbaj care să promoveze incluziunea sociala, pentru a evita discriminarea și stigmatizarea unor persoane în baza criteriilor enumerate la punctul anterior.

3. Să respecte demnitatea persoanelor în cadrul comunicării electorale, indiferent de rasă, culoare, naționalitate, etnie, afiliere la un anumit grup social, convingeri religioase, gen, vârstă, dizabilități, orientare sexuala, identitate de gen, sau orice alte criterii de diferențiere.

4. Să nu utilizeze în discursul electoral și în realizarea materialelor de campanie mesaje, declarații și imagini care să inducă persoanelor ce fac parte din diferite grupuri minoritare un sentiment reciproc de neîncredere și ostilitate.

5. Să adopte măsuri disciplinare conforme cu propriul lor statut împotriva candidaților și membrilor de partid care încalcă prevederile enumerate la punctele 1-4, având în vedere și Carta Partidelor Europene pentru o Societate Lipsită de Rasism ce stabilește bune practici în campania electorală și în formularea discursului politic.

6. Să disemineze acest document către toți membrii de partid și către toate persoanele implicate în campania electorală.

Solicităm ca acest angajament să fie asumat nu numai de candidați, ci și de toți liderii și membrii partidului, de voluntarii implicați în campanie sau de personalul contractat în vederea campaniei.

Ca semnal pentru asumarea angajamentului, solicităm tuturor candidaților să îl publice pe pagina oficială de campanie și să facă o declarație publică explicită în acest sens.

Partidele și candidații care semnează angajamentul „Campanie fără discriminare” sunt rugați să ne notifice acest lucru. Persoane de contact:

Claudia Iordache – [email protected]

Ovidiu Voicu – [email protected]

Telefon: 0212121101; 0731037822

Organizații semnatare,

(lista rămâne deschisă)

Fundația pentru o societate deschisă

Asociația Accept

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală

ECPI – Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

Asociația Miliția Spirituală

Asociația E-Civis

Asociația Front

Grupul pentru Democratie Participativa Plenum

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația Mame pentru Mame

Asociatia E-Romnja

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Agenția de Dezvoltare Comunitara „Împreună”

Centrul FILIA

Centrul Rațiu pentru Democrație

Societatea Academică din România

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Asociația Transcena

CENTRAS – Centrul de Asistență pentru Organizații Nonguvernamentale

Asociația Carusel

CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Expert Forum (EFOR)

Fundația Tineri pentru Tineri

Freedom House România

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.