Cântarea Moldovei, un exemplu pentru România lui Johannis

hqdefaultFaptul că Iohannis a vizitat Moldova săptămâna trecută e un prilej să aruncăm şi noi o privire invidioasă peste gard.

 

„În contextul slăbiciunilor Rusiei… Occidentul… a preluat România în NATO şi UE şi, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă la scară istorică, a terminat-o! I-a luat sub control resursele naturale, distribuţiile de energie, băncile, pădurile, pământurile, industriile care îi erau de folos (pe restul dându-le la fier vechi), retailul, întregul rulaj al banului. N-a mai rămas nimic important (strategic, cum se spune) în mâna românilor! Din punctul de vedere al controlului economic, românii au ajuns străini în propria ţară: un exemplu, pentru cărţile de istorie, de cucerire cu eficienţă de către străini a unui teritoriu, chiar dacă încă numit ţară!“

 

Acest pasaj punctat cu multe semne de exclamare, marcă neîndoioasă a scriiturii analitice, aparţine unui vechi (ehei, pe vremuri) colaborator al revistei 22, anume economistul Ilie Şerbănescu (vezi http://gandeste.org/general/ilie-serbanescu/41155). L-am citat aici nu în răspăr, cum e obiceiul pe la noi, ci pentru că mi se pare ilustrativ pentru modul cum gândesc foarte mulţi români; mi-e şi frică să mă gândesc câţi. Cu alte cuvinte, îl iau pe om în serios, ca economist ce se află – iar eu nu.

citește restul articolului (revista22.ro)

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.