Agenda corecta a dreptei: capitalismul progresist

Excelent articol in The Economist, care spune cateva adevaruri simple si luminoase pe care ar fi bine sa le invete si dreapta romana pentru campania electorala.

(1) Statul bunastarii de tip occidental nu poate fi solutia la criza, pentru ca e la fel de vinovat pentru ea ca si piata. El nu transfera doar celor in nevoie, ci, in mare masura, si celor care n-au nevoie. De aia datoria publica a ajuns 85% din PIB in UE, adica aproape cat se produce intr-un an – ca dupa un mare razboi, desi n-am avut razboaie de 70 de ani.

(2) In lumea a treia, in schimb, nu se face suficient transfer social, astfel incat inegalitatea creste spectaculos (in China, India, etc).

(3) Si in Occident, si in lumea a treia, exista prea multa interventie publica stupida si inechitabila, prin reglementari protectioniste, sustinere excesiva a companiilor de stat, blocare a competitivitatii de catre insideri, etc.

Romania e undeva la mijloc: cu 30% colectare si 33% cheltuire, statul nu e prea mare (deci Basescu si ai sai ar face bine sa abandoneze marota asta). Dar a imprumutat defecte si din Occident si din Lumea a IIIa. Cat aduna, imparte fara discernamant si celor care au nevoie de sprijin, si celor care n-au, maimutarind tari dezvoltate care colecteaza 45% din PIB. Pe de alta parte, pune tot felul de bariere birocratice si permite reduceri plutocratice de sarcina fiscala (adica, avantajand pe cei instariti). Avem nevoie sa ridice cineva steagul “capitalismului progresist”: nu simbolisme primitive de gen Hollande, care mareste impozite aiurea, ci eliminarea regimurilor speciale si sifonarii preferentiale a resurselor, incusiv cele sustinute de stanga/ sindicate. Vezi mai multe detalii in excelentul articol din The Economist aici.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.