Observă alegerile din 5-6 decembrie alături de FiecareVot

Coaliția Fiecare Vot a lansat înscrierile pentru observatori la alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie. Peste 5000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum. La alegerile locale din 27 septembrie 475 de persoane au fost observatori într-o secție de vot sau mai multe, în echipe de câte doi observatori mobili.

Înscrie-te ca observator azi!

Până pe 1 decembrie, observatorii independenți se pot înscrie pe fiecarevot.ro pentru a monitoriza desfășurarea votului atât în țară, cât și în diaspora.  Înscrierea ca observator durează 5 minute și se face exclusiv online. Cei înscriși pot monitoriza mai multe secții de votare în ziua alegerilor într-o echipă mobilă cu minimum doi observatori. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:00 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi o aplicație de monitorizare special realizată și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat (0800 080 200). Observarea nu este remunerată, ci se desfășoară pe bază de voluntariat. Citește mai multe despre ce înseamnă să fii observator aici.

FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor. Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral. Activităţile derulate prin intermediul platformei FiecareVot – recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea şi distribuirea în teritoriu a echipelor de observatori, susţinerea activităţii observatorilor în ziua alegerilor şi raportarea concluziilor observării – sunt desfăşurate la locale de organizaţii şi grupuri civice: Geeks For Democracy, Expert Forum, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa), Civica (Iaşi), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj), Rezistența TV. Detalii pe www.fiecarevot.ro.

Contact: [email protected] sau [email protected], 0787.638.315


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.