Cazul ŞOVA – Parlamentul continuă politica arbitrară privind încuviinţarea cererilor DNA

Prin decizia de astăzi, Senatul României l-a pus mai presus de lege pe senatorul Dan Şova, în dispreţul unor decizii ale Curţii Constituţionale. Senatorii continuă astfel politica arbitrară, lipsită de criterii obiective, privind încuviinţarea cererilor DNA, în ciuda angajamentelor publice luate la începutul anului de liderii celor mai importante partide parlamentare.

În acelaşi timp, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la avalanşa de iniţiative legislative de modificare a Codului de procedură penală, precum şi a legislaţiei anticorupţie şi de promovare a integrităţii. Odată adoptate, modificările propuse ar avea consecinţe grave asupra eficacităţii în combaterea corupţiei şi a infracţionalităţii în general.

 

Constatăm cu îngrijorare şi resurgenţa atacurilor motivate politic la adresa unor magistraţi cu poziţii de conducere în sistemul judiciar. Parlamentari şi oficiali guvernamentali de rang înalt continuă să facă declaraţii cu referire la cazuri aflate pe rol, inclusiv pe rolul instanţei supreme. După cum au subliniat constant rapoartele MCV şi concluziile numeroaselor anchete ale Inspecţiei Judiciare, asemenea atacuri şi declaraţii sunt de natură a aduce atingere independenţei justiţiei.

Aceste evoluţii recente contravin flagrant angajamentelor luate de autorităţile române în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.


Freedom House România
(FHR)

Expert Forum (EFOR)

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Centrul de Investigaţii Media (CIM) s-a alăturat acestei luări de poziţie în 3 iunie 2015

 

Sursa foto

 

 

FHR, EFOR şi CRPE fac parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

logos


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.