Combaterea clientelismului în investițiile locale și transferurile financiare (CC-LIFT)

CC-LIFT contribuie la dezvoltarea mecanismelor de monitorizare în România, Moldova și Georgia în ceea ce privește alocarea clientelară a fondurilor către comunitățile locale. Proiectul vizează îmbunătățirea eficacității, transparenței și răspunderii guvernării, dezvoltând capacitatea organizațiilor locale ale societății civile să supravegheze procedurile de elaborare a bugetelor publice și să participe la dezbaterile privind alocările de resurse prin facilitarea dialogului politic dintre autorități și organizațiile societății civile.

EFOR va exporta bunele practici care au funcționat în România în ceea ce privește alocarea clientelă a fondurilor de dezvoltare pentru comunitățile locale. EFOR a produs deja un index și o hartă a clientelismului care arată gradul de alocare clientelară în ultimii 13 ani. EFOR va sprijini ONG-urile partenere din Moldova și România să dezvolte instrumente similare de cercetare și monitorizare, precum și grupuri civice din 15 localități pentru a monitoriza bugetele locale și naționale pentru a identifica practicile clientelare. În același timp, ne propunem să organizăm campanii de advocacy la nivel local și central pentru a schimba mecanismele de alocare a fondurilor, astfel încât să devină mai transparente și să corespundă nevoilor reale ale comunităților. Vom folosi diferite tipuri de instrumente: infografice, videografice, rapoarte, comunicate de presă, întâlniri cu presa, platforme on-line etc., pentru a explica alocările bugetare și pentru a implica comunitățile unde vom lucra.

Puteți citi mai multe despre activitățile din proiect mai jos:

Lansarea raportului anual EFOR 2018 – Guvernarea de tip bazar
Lansarea versiunii 3.0 a Hărții Clientelismului 

Harta Clientelismului: cine a primit bani în prima jumătate a anului 2018?

Clientelism politic in Georgia

Clientelismul politic in Moldova

Traininguri despre clientelism la Alba Iulia, Brasov, Ploiesti, Cluj, Constanta, Bucuresti, Iasi

 

Proiect finanțat de Open Society Foundations. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Open Society Foundations. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor proiectului.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.