Ce facem cu președintii lipsă ai secțiilor de votare?

Pentru a răspunde la această întrebare, am scris următorul email către toate birourile electorale județene, însoțit de această solicitare:

 

Retragerea președinților sau lipsa acestora din secțiile de votare pun la îndoială corectitudinea procesului electoral

Asociațiile Expert Forum și Funky Citizens asigură un hotline de asistență electorală pentru referendum – 0800 080 200 (accesibil pentru observatori și cetățeni). Una dintre principalele probleme raportate în prima parte a zilei este legată de secțiile de votare fără președinți sau care nu au un număr suficient de membri.

Au fost raportate secții în care lipsesc președinți sau o parte din membrii biroului electoral al secției de votare, situație care se regăsește atât la nivel național, cât și în diaspora. Procesul de votare nu poate începe fără președintele biroului electoral. În acest context, ei ar trebui înlocuiți, însă este incert momentan cum se va putea implementa această înlocuire într-o perioada așa scurtă. Considerăm acest fapt un risc pentru corectitudinea și organizarea profesionistă a referendumului, având în vedere că persoanele selectate din scurt nu au fost informate cu privire la procedurile legale.

Funky Citizens și Expert Forum solicită tuturor Birourilor Electorale de Circumscripție Județeană, ale Oficiilor Electorale ale Sectoarelor Mun. București și Biroului Electoral pentru secțiile de votare din străinătate să transmită public și transparent în regim de urgență o situație privind secțiile de votare în care astăzi au fost sau sunt întâlnite astfel de probleme, precum și modalitățile prin care s-a procedat în această privință.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.