DEZBATERE Ce ne facem cu reforma electorală?

A trecut un an de la alegerile locale și parlamentare, iar reforma electorală stagnează în Parlament și nu pare a fi o prioritate politică. Nici elaborarea Codului Electoral, una dintre soluțiile esențiale care ar contribui la evitarea unui potențial haos în organizarea celor patru runde de alegeri din 2024, nu a avansat deloc. Perioada 2021-2023 ar fi reprezentat o pauză ideală de la seria de campanii electorale din ultimii ani pentru a îmbunătăți cadrul legal și instituțional, dar și pentru a revizui și pune în aplicare recomandările organizațiilor internaționale, precum OSCE. În ciuda acestei oportunități, discuțiile sunt momentan blocate.

În același timp, deși finanțarea politică este un subiect esențial pentru integritatea electorală, rămâne insuficient tratat la nivel instituțional și legislativ. Alocările pentru subvenții au crescut semnificativ, însă transparența cheltuirii banilor rămâne redusă, întrucât cele mai multe dintre partidele politice se arată reticente să dezvăluie beneficiarii fondurilor publice. Sumele majorate sunt mult mai mari decât nevoile partidelor și au potențialul de a afecta serios egalitatea de șanse a competitorilor electorali în 2024.

 

CE NE FACEM CU REFORMA ELECTORALĂ?
Joi, 14 octombrie 2021, între orele 11 și 13, on-line

 

 

Vă invităm joi, 14 octombrie, la o dezbatere despre direcția pe care ar trebui să o ia reforma electorală, implementarea recomandărilor și standardelor internaționale și soluționarea problemelor legate de finanțarea politică. EFOR a invitat reprezentanți ai partidelor politice, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor cu rol de control și jurnaliști. Evenimentul va începe la ora 11 și va fi transmis online pe pagina Facebook Expert Forum.

Vorbitori confirmați:

  • Anca Dragu – Președinta Senatului
  • Vasile Dâncu – Președintele Consiliului Național, Partidul Social Democrat
  • Loredana Irina Pop – Directorul Direcției instruire, ȋndrumare și suport pentru organismele electorale din cadrul Departamentului coordonarea organismelor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă
  • Ioana Constantin – Vicepreședinte Comunicare și Organizare, Partidul Mișcarea Populară
  • Alte intervenții din partea partidelor politice sau a unor instituții publice

 

Vezi aici dezbaterea integrală

 

Contact: Septimius Pârvu – [email protected], 0787.638.315.

 

 

 

Eveniment organizat în cadrul proiectul ”Effective Combat Against Corruption” (ECAC)”, finanțat de Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), implementat de Expert Forum în parteneriat cu International Foundation for Electoral Systems (IFES) și CEELI Institute.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.