en_US English

Cerem investigarea prompta a agresiunilor si amenintarilor la adresa jurnalistilor

stopSemnatarii acestui demers solicită autorităților să investigheze de urgență amenințările și presiunile la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” din Ploiești.

Constatăm cu îngrijorare înmulţirea cazurilor de presiuni şi ameninţare directă la adresa unor jurnalişti, mergând până la agresiuni fizice.

În seara zilei de 25 februarie, fiul domnului Cristi Constantinescu, director al cotidianului ploeiștean „Telegrama”, a fost tâlhărit și ameninţat de către patru indivizi cu cagule, pentru că tatăl său a scris despre cazul președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Conform victimei, agresorii au amenintat că „Dacă taică-tu mai scrie de Cosma, vă luăm gâtul si vă dăm foc la casă. Să nu anunțați Poliția că și dacă ne prinde tot scăpăm și vă terminăm.”
Ameninţarea vine în contextul publicării în „Telegrama” a mai multor articole despre ancheta DNA într-un caz de trafic de influenţă în care sunt implicați și preşedintele CJ Prahova şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, membri ai partidului de guvernământ.

Cazul de la Prahova se adaugă ameninţărilor proferate la adresa altor jurnaliști, precum Sorina Matei și Dan Tăpălagă. În primăvara anului trecut, jurnalistul Mircea Marian a fost agresat şi insultat în public pentru opiniile sale. Agresiunea a produs emulație și multe reacții publice de la autorități, după care s-a aşternut tăcerea.

Aceste amenințări directe reprezintă o evoluţie nouă şi îngrijorătoare în ultimele luni în România, care periclitează libertarea de exprimare şi chiar integritatea fizică a ziariștilor.

Cerem Poliției și Parchetului din Prahova să fie ferme în ceea ce priveşte investigarea amenințărilor la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” şi să comunice public rezultatele anchetei, în diferitele faze ale acesteia.

Solicităm, de asemenea, tuturor autorităților competente să investigheze cazuri similare, pentru a opri această tendință de agravare a presiunilor contra jurnaliștilor și libertății de exprimare.

Freedom House România

Expert Forum


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.