en_US English

Cetățenia activă – un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept

Scena politică a României este degradată de existența sistemică a corupției și de consecințele sale firești: clientelismul, monopolul puterii, obscuritatea deciziei, abuzul de ordonanțe de urgență sau recuperarea reală a  prejudiciilor aduse bugetului public. Chiar dacă cetățenii conștientizează încalcările legilor, nu se opun si nu luptă împotriva lor, pentru că nu își cunosc drepturile și mecanismele de intervenție.  Iar pentru ca devierile importante de la regulă să fie semnalate este nevoie de conștientizarea statutului de cetățean, ca parte a unei comunități construirea unei conștiințe sociale (pro)active, crearea de dezbatere publică, precum și de monitorizarea decidenților, la toate nivelurile.

În momentul de față este clar că presiunea externă pentru schimbare nu mai este suficientă și că este nevoie de creșterea implicării cetățenilor în chestiunile publice atât la nivel personal, cât și la nivelul comunităților în care trăiesc. Ne propunem să acționăm la nivelul grupurilor fundamentale pentru consolidarea statului democratic: tinerii, profesorii, magistrații și jurnaliștii, respectiv experții și mediul academic și să le oferim o mai bună înțelegere asupra statului de drept, să le explicăm de ce aceste chestiuni sunt baza oricărei construcții civice, ce se întâmplă în absența acestuia și care sunt riscurile majore de derapaj. Vom dezbate în țară alături de cetățeni, experți și jurnaliști asupra mecanismelor de combatere a pericolelor care pot afecta stabilitatea unui stat. Întrucât jurnaliștii sunt supuși presiunilor politice, îi vom conecta cu magistrați pentru a consolida capacitatea de a dezvălui public fapte de corupție, clientelism și proastă guvernare. Acest proiect construiește instrumente prin care cetățenii pot lupta împotriva corupției și a proastei guvernări.

 

Ce vom face?

 

În perioada de 12 luni în care se va desfășura proiectului, vom organiza

  • un seminar de 5 zile pentru profesori (Școala pentru Democrație, ediția 2015) prin careScoala pentru democratie-color ne orientăm pe predarea într-un mod non-formal și aplicat a unor concepte cheie precum stat de drept și oferim unui număr de 18 profesori de educație civică și istorie instrumentele necesare de a prezenta elevilor cărora le predau aceste aspecte. Astfel, vor fi tratate teme precum ciclul politicilor publice, acces la informație și transparență decizională și metode de monitorizare a instituțiilor publice sau instrumente de organizare a comunității și participare publică.

 

  • un eveniment de lansare cu scopul de a deschide discuții despre justiție, drepturile omului și derapajele de la principiile și funcționarea statului de drept Ne propunem să creăm oportunități de networking și de parteneriat între beneficiarii proiectului. Vezi inregistrarea evenimentului aici.
  • seminarii de pregătire pentru tineri. Școala pentru Democrație va include o componentă care va permite fiecărui participant să planifice un proiect sau o activitate civică pe care să o implementeze în comunitatea sau grupul din care provine, pentru a asigura diseminarea informației către alți membri ai comunităților de unde provin participanții. EFOR și partenerii îi vor ajuta pe profesori să planifice și să implementeze aceste activități

Calendar

10-11 octombrie – Colegiul Ștefan Odobleja, Drobeta Turnu Severin
31 octombrie – 1 noiembrie – Școala nr 2 Videle
16 noiembrie – Colegiul German Goethe, București
18 noiembrie – Liceul tehnologic Constantin Lucaci, Bocșa
19 noiembrie – Colegiul Mircea Eliade, Reșița
25 noiembrie – Colegiul Național AI Cuza, Focșani
19 ianuarie – Statul și cetățenii: dezbatere despre serviciile sociale în România și Norvegia, București
21 ianuarie 2016 – Colegiul N Lenau, Timișoara

  • două seminarii pentru magistrați și jurnaliști care vor aduce laolaltă magistrați și jurnaliști de investigație pentru a face schimb de experiență cu privire la metodele de investigare a corupției și au rolul de a oferi jurnaliștilor posibilitatea de a stabili conexiuni cu aceste instituții în vederea unei colaborări pe termen lung.
  • cinci dezbateri pe teme legate de statul de drept au scopul  de a evidenția rolul justiției și în general al statului de drept pentru existența unui echilibru democratic și pentru a evita manifestările populiste, extremiste, care incită la ură sau care produc discriminări. Ne vom adresa cu predilecție studenților de la facultățile de drept, știinte politice și administrative, comunităților profesionale, jurnaliști etc. De asemenea, ne vom adresa cetățenilor interesați de aceste subiecte, pe care le vom trata într-un format accesibil și deschis tuturor celor interesați.

Calendar

Proiecție și dezbatere la Râșnov: DE CE EU? Cetățeanul vs sistem, 9 august
Proiecție & dezbatere la Cluj: DE CE EU? Cetățeanul vs sistem, 3 iunie
Dezbatere București, De ce eu? Cetățeanul vs sistem, 7 decembrie

 

Cum comunică statul cu cetățenii: experiențe din Norvegia și România, 19 ianuarie

La fiecare dintre dezbateri vor prezenta cel puțin trei experți, cu vizibilitate crescută, pentru domeniile în care activează. Câteva dintre dezbateri vor face parte din campania Singur împotriva tuturor, desfășurată de echipa filmului De ce eu? (regizorul Tudor Giurgiu) și Hotnews.ro.

  • un eveniment pentru diseminarea rezultatelor proiectului prin intermediul căruia Expert Forum și partenerii vor prezenta rezultatele activităților din proiect, povești de succes, precum și toate materialele și resursele produse în urma implementării proiectului. Vom încerca să asigurăm continuitatea proiectului prin identificarea de parteneri care vor să sprijine activitățile EFOR

De asemenea, vom publica

  • patru rapoarte referitoare la starea actuală a statului de drept și încălcări ale principiilor democratice. Acestea vor acoperi teme precum accesul la justiție, încălcarea drepturilor omului, asigurarea transparenței decizionale, abuzul legislativ, funcționarea instituțiilor statului.

Restanțele legii privind votul prin corespondență
Votul prin corespondență: da, dar nu oricum
Loteria votului prin corespondență: voi îl trimiteți, dar nu se știe unde ajunge

 

Cui ne adresăm?

  • 18 de profesori specializați cu predilecție în predarea istoriei și educației civice care vor participa la un seminar de pregătire
  • peste 300 de tineri din comunitățile din care provin profesorii
  • 25 magistrați
  • 15 jurnaliști care lucrează cu predilecție în investigații legate de corupție sau clientelism politic și se va avea în vedere selectarea cât mai multor persoane de la publicații din țară, care sunt supuse presiunilor politice la nivel local.
  • peste 500 de studenți, experți, cetățeni, jurnaliști, participanți la dezbaterile civice

Parteneri: Centrul Român de Politici Europene, Freedom House, Liderjust, Fylkesmannen I Sogn og Fjordane

 

Perioada de desfășurare este de 12 luni (1 aprilie 2015 – 30 aprilie 2016)

Buget: 82,970.00 euro, dintre care 74,625.00 din Fondul ONG

 

 Manager de proiect: Septimius Pârvu
[email protected] | 0787.638.315

 

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului; pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

logos

 

 

LOGOS PARTENERI

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.