Comunitatea chineză din România a fost, și probabil este încă, una dintre cele mai mari comunități din Europa de Est, a doua după cea prezentă în Ungaria. Deși numărul exact de chinezi din România a fost întotdeauna neclar, numărul oficial actual este de aproximativ 7600 de rezidenți legali, ceea ce o face a treia comunitate de imigranți ca mărime după moldoveni și turci, deși cifrele date de membrii comunității chineze înșiși variază între 5000 și 20000 de persoane, nu toți rezidenți legali.
Pe de altă parte, China și Bulgaria și-au stabilit relațiile diplomatice încă din 1949. Cu toate acestea, interacțiunile lor actuale sunt în principal în contextul comerțului – import și export de mărfuri, materii prime și cultură. În comparație cu țările balcanice vecine, cum ar fi Serbia sau Republica Macedonia de Nord, investițiile directe chineze sunt aproape inexistente.
În Ucraina situația este similară. Setul actual al Grupului Parlamentar de Prietenie Ucrainean – Chinez a fost aprobat la 12 octombrie 2020; la mai bine de un an de la inaugurarea noului Parlament. Această decizie a demonstrat o lipsă de prioritate a direcției chineze. Pe de altă parte, acest grup parlamentar este unul dintre cele mai mari și este format din 175 de parlamentari (din 420 din total). Există trei copreședinți: Hryhoriy Surkis, care reprezintă un partid politic pro-rus „Platforma de opoziție – Pe viață”, și doi reprezentanți ai partidului prezidențial „Servitorul poporului”, Oleksandr Trukhin și Pavlo Khalimon. Hryhoriy Surkis este un oligarh, vicepreședinte de lungă durată al UEFA (2013-2019) și ceea ce nu a fost niciodată prea mult mediatizat, un președinte al ONG-ului „Society China-Ukraine”, care a fost înființată în 1994. Societatea nu are un site web, dar are puțini membri influenți. Pavlo Khalimon, anterior a fost implicat în agro-business.
Din 2015, nu au fost călătorii active ale politicienilor ucraineni în China. Cea mai mare cantitate de interacțiuni și vizite la nivel superior a fost
observată în jurul anilor 2010-2013. În 2018 o mare delegație, care a inclus membri ai Parlamentului, reprezentanți ai Ministerul Culturii, jurnaliştii,
academicieni în domeniul cultural și religios (peste 30 de persoane), au vizitat Tibetul la invitația Ambasadorului Chinez în Ucraina.