Coaliția FiecareVot condamnă ferm instigarea la ură și discriminarea ca tactici electorale

Organizațiile membre ale coaliţiei FiecareVot atrag atenția public asupra consecințelor extrem de grave la nivelul societății pe care le pot avea incidente de tipul celor petrecute în oraşul Voluntari unde, în prima zi a campaniei electorale, localnicii au fost provocați și încurajați la manifestări violente și discriminatorii la adresa unor persoane care au ridiculizat imaginea membrilor unui grup social vulnerabil şi au pretins că sunt susţinători ai unui partid politic cu scopul de a afecta imaginea acestuia.

Propagarea stereotipurilor de orice natură, discriminarea, instigarea la ură şi manipularea sunt practici care nu-şi au locul în viaţa publică şi în politică şi nici în campaniile electorale. Legislaţia din România interzice în mod explicit toate formele de discriminare şi mesajele care promovează intoleranţa, inclusiv cea homofobă și transfobă cum s-a încercat în cazurile la care facem referire.

De asemenea, folosirea însemnelor electorale ale partidelor sau candidaţilor fără acordul acestora este inacceptabilă şi ilegală.
Solicităm autorităților să ia măsuri pentru ca incidentele de la începutul campaniei să rămână singurele de acest fel şi facem apel către toți competitorii electorali și liderii politici să desfăşoare o campanie onestă şi corectă şi să respecte demnitatea tuturor cetăţenilor.

Coaliţia FiecareVot

Cetăţenii care observă incidente în decursul campaniei sau nereguli privind organizarea alegerilor se pot adresa autorităţilor pentru rezolvarea lor şi pot trimite sesizări în atenţia observatorilor pe pagina www.votcorect.ro.

Hand vector created by freepik – www.freepik.com


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.