Proiectul pornește de la nevoile de instruire pentru magistrați și ofițerii operative în domeniul achizițiilor publice, una dintre prioritățile menționate în Strategia Națională Anticorupție, dar și în documentele externe de evaluare, precum Raportul publicat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Acesta își propune creșterea capacității instituționale și a instrumentelor de colaborare în acest domeniu pentru partenerii români, dar și generarea de bune practici pentru alte state din zonă.
Inițiativa transnațională este coordonată de către Freedom House România și este implementată în parteneriat cu:
- autorități și instituții publice: Ministerul Justiţiei, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Naţional al Magistraturii, Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGPR, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Agenţia Naţională pentru Integritate, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Ministerul Public.
- reprezentanţi ai societăţii civile: Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii, Expert Forum.
- un partener responsabil de vizibilitatea proiectului: Rețeaua EurActiv (Bruxelles și România).
- mai mulţi parteneri internaţionali: Magistrats européens pour la démocratie et les libertés (MEDEL), Konrad Adenauer Stiftung şi Divizia penală şi de graţieri a Ministerului de Justiţie Francez, care vor furniza expertiză şi traineri.
Proiectul Fighting Public Procurement Criminality. An Operational Approach, se întinde pe 26 de luni şi are următoarele priorități:
- promovarea schimbului de experienţă la nivel de traineri, experţi şi personal managerial din cadrul instituţiilor din România şi alte state din Europa;
- derularea unor seminarii de pregătire pentru magistraţi şi ofiţeri operativi, care să includă atât module teoretice cât şi exerciţii practice cu un accent pe colaborare inter-instituţională şi care să fie în linie cu cele mai bune practici de formare continuă în domeniu la nivel European;
- realizarea unor ghiduri operaţionale pentru magistraţi şi ofiţeri operativi.
Pentru mai multe detalii privind calendarul activităților, evenimente și partenerii implicați, puteți consulta pagina web a proiectului.
Pentru a accesa online ghidul:
Ghidul pentru practicieni în domeniul achizițiilor publice, ediția I:
https://ghidachizitii.lfwd.io/#book/ch00-00
Ghidul pentru practicieni în domeniul achiziţiilor publice, ediția II:
https://ghidachizitii2017.lfwd.io/#book/00-01
Proiectul Fighting Public Procurement Criminality. An Operational Approach este finanțat de Prevention of and Fight against Crime (ISEC) – European Commission și cofinanțat de British Embassy Bucharest, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public.