Comentarii la Hotărârea privind aprobarea metodologiei centralizării electronice a rezultatelor alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților

Expert Forum a trimis către AEP mai multe propuneri privind Hotărârea privind aprobarea metodologiei centralizării electronice a rezultatelor alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, aflată în dezbatere publică. În condițiile în care au existat mai multe suspiciuniprivind dezvoltarea acestor aplicații la alegerile locale, am solicitat în primul rând accesul unor terți independenți la procesul de auditare, condiții clare privind certificarea și modificarea aplicațiilor.

 

1) Ținând cont de prevederile art. 16, propunem introducerea unui termen pentru certificarea aplicațiilor de minim 10 zile, astfel încât să se evite modificarea cu foarte puțin timp înaintea alegerilor și constatarea oricăror erori în timpul util

2) Considerăm că aplicațiile sau măcar documentația privind aceste aplicații ar trebui să fie publice. Accesul pentru auditări este foarte restrâns conform prevederilor legale, iar organizațiile neguvernamentale sau alți terți nu au dreptul să testeze aceste aplicații. Ca bună practică, Autoritatea Electorală Permanentă ar putea permite și altor terți să verifice codul sursă și aplicațiile.

3) Articolul 16 (2) face referire la prezența dezvoltatorilor aplicațiilor în procesul de certificare. Având în vedere că aplicațiile sunt asigurate de către AEP și STS conform art 103^1 din Legea 202/2020, nu este clar care sunt acești dezvoltatori. Dacă aceste aplicații sunt dezvoltate în urma unei achiziții publice, în condițiile în care legea permite această procedură, toate datele privind acest proces ar trebui să fie făcute publice.

4) În situația apariției unor erori în aplicații, hotărârea nu specifică pașii ce urmează a fi luați pentru remedierea acestora și nici termene specifice. Pentru a evita modificări succesive, care să nu fie clar marcate, solicităm introducerea unor condiții foarte clare în care se pot opera aceste modificări și entitățile îndreptățite să le opereze.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.