În momentul de față sub 25% din totalul comunelor României reuşesc să-şi acopere integral cheltuielile salariale din veniturile proprii plus cota-parte din taxe (principalele venituri ale bugetelor locale), în timp ce alt sfert are cheltuieli salariale duble față de veniturile din sursele menționate. Vorbim practic de falimentul tehnic al autorităților locale, acestea fiind dependente de alocări clientelare de la centru, acordate deseori în funcție de apartenența politică. Prin aceste forme de transferuri clientelare, fondurile publice sunt folosite inechitabil cu impact negativ asupra dezvoltării locale dar și asupra bunei guvernări. EFOR consideră că aceasta este punctul din care trebuie să înceapă reforma administrativă.
Vedeți mai jos concluziile cercetării EFOR cu privire la reforma administrativă și la tendințele statelor din centrul și vestul Europei.
Vezi si cum se risipesc banii publici prin folosirea mecanismelor clientelare aici.
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului Reforma administrativă în România – Sondaj deliberativ la nivel local, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.