EFOR a participat azi, 5 martie, la dezbaterea organizata de PNL privind confiscarea bunurilor dobandite prin infractiuni. La sfarsitul conferintei, la intrebarea adresata de EFOR ministrului Finantelor Darius Valcov, ministrul ne-a promis public ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare ANAF va publica un raport detaliat privind gradul de recuperare de ANAF a prejudiciilor pentru care exista hotarari definitive. Vom urmari respectarea acestei promisiuni.
In cadrul conferintei:
1. Asa cum a recomandat EFOR la finalul anului trecut, Ministerul Justitiei va infiinta o agentie specializata, subordonata Ministerului, care sa administreze bunurile sechestrate, pentru a evita deprecierea lor. Ministrul justitiei a afirmat ca pana la sfarsitul lui martie finalizeaza propunerea de act normativ privind infiintarea agentiei. Propunerea va fi apoi supusa dezbaterii publice. S-au strans exemple de bune practici din tari occidentale. Institutia va fi subordonata Ministerului Justitiei, cu personal format din magistrati detasati si va avea legaturi institutionale cu ANAF.
2. Ministrul Finantelor a afirmat ca se infiinteaza pana la 1 iulie in cadrul ANAF un departament specializat pentru recuperarea prejudiciilor dupa pronuntarea sentintelor definitive. Aceasta structura inseamna personal specializat, cca 500 persoane, pentru care exista deja buget. Este nevoie de o structura la nivel central si teritorial si de o baza de date in care sa se centralizeze datele de la structurile teritoriale ANAF.
3. Rata scazuta a recuperarilor are mai multe cauze: deciziile instantelor se comunica direct birourilor teritoriale ANAF, fara sa existe o baza de date centralizata; bunurile se vand inainte ca ANAF sa primeasca comunicarea; unele bunuri sunt dobandite in timpul casatoriei si exista probleme legate de partaj; unii debitori nu detin bunuri urmaribile etc.
Reprezentanta EFOR Otilia Nutu a solicitat Ministrului Finantelor sa publice un raport in care sa se detalieze datele complete privind recuperarea prejudiciilor si analiza cauzelor enumerate pentru slaba recuperare a prejudiciilor:
– numar si valoare dosare primite de ANAF, gradul de recuperare, pe fiecare tip de cauza, precum si masurile pe care le va lua ANAF pentru a creste gradul de recuperare in fiecare din situatiile mentionate in care recuperarea s-a dovedit dificila
– o detaliere a cazurilor importante (ex., peste 1 milion EUR), cu stadiul exact al recuperarii prejudiciilor.
De asemenea, Otilia Nutu a amintit de scandalul de presa de anul trecut privind dosarul ICA, in care jurnalistii au cerut ANAF in baza legii 544/2001 date si informatii privind stadiul recuperarii prejudiciului, iar ANAF a comunicat ca procedura este secreta. Reprezentanta EFOR a solicitat Ministrului Finantelor ca ANAF sa dea aceste date rapid si complet, informatii care sunt de interes public, pentru a evita in viitor astfel de situatii.
Ca raspuns la solicitarile EFOR, ministrul Finantelor a afirmat ca in prezent se lucreaza la centralizarea datelor la nivel ANAF privind recuperarea prejudiciilor si vor publica la sfarsitul saptamanii viitoare un asemenea raport.