COMUNICAT DE PRESĂ Ziua votului pentru Parlamentul European între reguli și nereguli

sv 218

Asociația Funky Citizens a acreditat pentru astăzi, 25 mai 2014 echipe mobile care au monitorizat procesul electoral în mai multe secții din București, precum și în Județele Ilfov și Cluj. Echipele de observatori au parcurs un număr de peste 100 de secții de votare, atât din mediul rural, cât și din cel urban, pentru a monitoriza modul în care sunt organizate alegerile și cum se raportează administrația electorală la votanți.

 

În primul rând, semnalăm un număr crescut de potențiale nereguli legate de utilizarea abuzivă a listelor electorale suplimentare în Județul Ilfov și în Sectorul 1 din București. În mai multe secții de votare din localități precum Mogoșoaia (secția 196) sau în sectorul 1 (Liceul Constantin Brâncoveanu) a fost raportat un număr semnificativ de votanți pe listele electorale suplimentare. În secția 221 din Tunari numărul celor de pe lista electorală suplimentară reprezenta peste jumătate din lista celor din copia după lista permanentă, la mijlocul zilei de vot.

 

Monitorizarea secțiilor de votare evidențiază nevoia informatizării secțiilor de votare, pentru a evita votul multiplu și a pregătirii mai aprofundate a președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare – care nu cunosc legislația electorală sau care sunt influențati de persoane din afara administrației electorale (în București și Ilfov). Ridicăm problema impactului negativ al liderilor și oficialilor locali care intervin în mod ilegal și nejustificat în procesul electoral, prin influențarea votanților, precum și a secțiilor care funcționează dezorganizat, fără un control precis al procesului electoral. În Comuna Ștefăneștii de Jos, Județul Ilfov, la secția 218, observatorii au remarcat un număr mare de votanți, care disturbau funcționarea secției de votare, inclusiv prin potențiala influențare a votanților. A fost sesizat Biroul Electoral Județean Ilfov.

 

De asemenea, au fost raportate mai multe cazuri de transport organizat pentru votanți în Comuna Pantelimon sau în Sectorul 1. Transportul, deși nu este ilegal conform legislației electorale în vigoare este combinat în multe cazuri cu mita electorală sau cu forțarea alegătorilor să voteze cu o anumită formațiune politică.

 

Mai mult, anumiți competitori electorali au continuat campania electorală, în ciuda prevederilor Legii 33/2007 și au trimis mesaje de îndemnare a alegătorilor să voteze cu formațiunea politică respectivă. Mesajele primite de votanți din mai multe orașe din România pot fi consultate în atașamentul acestui comunicat.

 

Presiunile la adresa observatorilor interni acreditați în secțiile de votare nu au lipsit, fiind vorba fie de îngrădirea unor drepturi precum accesul la documente oficiale sau chiar amenințări și intimidări din partea oficialilor electorali, cum ar fi cazul semnalat la Liceul Constantin Brâncoveanu, care a fost transmis Biroului Electoral al Sectorului 1.

 

Observatorii au remarcat lipsuri în implementarea unitară și coerentă a legislației legată de urna specială (mobilă). Astfel, unii președinți ai birourilor electorale au sigilat urna specială întrucât nu s-au înaintat cereri de utilizare a acesteia, pe când în alte secții urna a rămas desigilată pe parcursul întregii zile. Deși Biroul Electoral Central a fost sesizat de organizațiile partnere, nu am primit niciun răspuns oficial. Neclarități asemănătoare se aplică și altor articole de lege, care diferă și la fiecare tip de scrutin, devenind astfel foarte evidentă nevoia unui Cod Electoral integrator și a unor norme clare de aplicare.

 

Organizațiile partenere vor sintetiza toate aceste probleme într-un raport de politici publice – cu recomandări pentru autoritățile de management electoral – care va fi lansat în cadrul unei conferințe în luna iunie.

 

Proiectul Votez EUropean pentru alegeri romanesti este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

 

civicO inițiativă a Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile
Sustinut de ceetrust


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.