O comunitate puternică de investigatori împotriva crimei organizate și a corupției

 

Despre proiect

Proiectul urmărește consolidarea și dezvoltarea comunității de investigatori din România pentru a diminua expansiunea grupurilor de crimă organizată, corupție și criminalitate financiară și are următoarele obiective:

  • să ofere sprijin autorităților, presei de investigație și societății civile prin sesiuni de schimb de competențe
  • să dezvolte instrumente de sprijin pentru a diminua decalajul dintre diferitele comunități de investigatori
  • să facă schimb de experiență cu omologii din Republica Moldova

România se confruntă cu mari provocări din partea rețelelor ilicite naționale, regionale și globale implicate în trafic, spălare de bani, corupție, criminalitate informatică sau fraudă bancară. Infracțiunile cibernetice, inclusiv deturnarea de fonduri și șantajul, sunt în creștere și unele dintre cele mai frecvente în România. Investigațiile internaționale privind spălarea banilor publicate în ultimul deceniu au arătat că grupurile criminale au folosit România pentru infracțiunile financiare. Banii spălați provin de la grupurile criminale naționale și internaționale care desfășoară activități infracționale în România și care își spală ulterior veniturile ilicite prin intermediul unor societăți fantomă și offshore secrete. Astfel de activități ilegale generează efecte sociale, economice și politice negative, subminează stabilitatea socială și politică prin reducerea încrederii în guvernare și prin împiedicarea sau îngreunarea investițiilor și comerțului intern și extern.

Proiectul abordează problema corupției și a crimei organizate și impactul noilor tehnologii în ceea ce privește investigarea acestora. Obiectivul nostru este de a permite experților din cadrul principalelor instituții sau organizații să își sporească capacitatea de investigare a infracțiunilor financiare. Ne propunem să sprijinim interacțiunea dintre aceste comunități prin expunerea jurnaliștilor, a autorităților și a societății civile la sesiunile de schimb de competențe organizate în cadrul proiectului. Aceste interacțiuni ar trebui să rezulte în proceduri mai eficiente și noi competențe de investigare la un nivel mai larg.

Raportul UE privind statul de drept pentru anul 2021 a evidențiat faptul că lupta împotriva corupției este îngreunată de lipsa de voință politică, precum și de obstacolele juridice și de lipsa de certitudine a dispozițiilor legale. Deși noua Strategie Anticorupție a fost aprobată în decembrie 2021, punerea sa în aplicare ar putea depinde de o mare parte din voința politică de a spori transparența și de a pune în practică măsuri anticorupție. Proiectul nostru va încuraja măsuri legislative și judiciare mai puternice împotriva crimei organizate și a corupției, care să fie în conformitate cu standardele internaționale.

Experiența noastră arată că o modalitate de a crește nivelul de expertiză într-o comunitate este de a o expune la experți din alte sectoare și regiuni. De aceea, suntem siguri că proiectul va beneficia în mod semnificativ de faptul că formatori și jurnaliști de investigație din Norvegia își vor împărtăși competențele și experiența în investigarea infracțiunilor financiare. Schimbul de bune practici cu experții din Norvegia ar fi benefic, deoarece România s-a clasat pe locul 29/32 în Indexul AML al Institutului Basel pentru Buna Guvernare, în timp ce Norvegia se află pe locul cinci. Institutul Norvegian de Jurnalism, o organizație bine cunoscută și recunoscută pentru profesioniștii din domeniul mass-media, va oferi sprijin și va contribui la dezvoltarea cursurilor de formare.

Activități

  • Partenerii vor organiza o serie de 7 sesiuni de formare în București și la nivel regional pentru aproximativ 20 de procurori, ofițeri de poliție și jurnaliști de investigație. Participanții pot reprezenta și alte instituții relevante, cum ar fi Agenția Națională de Integritate sau Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Unele dintre subiectele atinse în cadrul cursurilor noastre de formare sunt următoarele:
      • Cum investighează jurnaliștii crima organizată, corupția și infracțiunile financiare?
      • Cum se utilizează open source intelligence (OSINT) pentru a construi investigații?
      • Ce instrumente tehnologice pot fi folosite pentru a urmări banii?
      • Cum se pot identifica modelele de crimă organizată, corupție, fraudă, spălare de bani?
      • Care sunt diferitele componente ale spălării de bani, ale evaziunii fiscale și ale fraudei?
      • Care sunt structurile offshore utilizate în schemele de spălare de bani, evaziune fiscală și fraudă și cum acționează acestea?
      • Utilizarea criptomonedelor în infracțiunile financiare
      • Relația dintre infracțiunile financiare și finanțarea partidelor politice și instrumentele de investigare.
  • Proiectul va include un eveniment final online, organizat cu jurnaliști români și din Republica Moldova și reprezentanți ai instituțiilor naționale relevante, pentru a promova rezultatele activităților anterioare, pentru a crește capacitatea și pentru a consolida cooperarea.
  • În plus, pentru a spori impactul activităților, proiectul va include următoarele livrabile:
      • Pregătirea unui kit de instruire online, cu informațiile prezentate în cadrul sesiunilor, disponibil pentru toți cei interesați.
      • Publicarea unei cercetări despre noul tip de amenințări legate de frauda financiară în România.
      • Publicarea unui raport de cercetare despre efectele corupției și fraudei financiare în domeniul cheltuielilor publice. Demersul continuă și consolidează cercetările noastre anterioare în domeniul investițiilor și subvențiilor locale și naționale.

Parteneri

Expert Forum este una dintre cele mai active organizații ale societății civile în domeniul anticorupției și justiției și a implementat un număr mare de proiecte de promovare a statului de drept. Începând cu 2011, am lucrat cu magistrați și ofițeri de poliție, precum și cu instituții de anchetă precum Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Sechestrate și altele. Am colaborat cu sute de beneficiari pentru a spori capacitatea de investigare a acestor instituții prin cursuri de formare, ghiduri, prin furnizarea de expertiză internațională și prin facilitarea de întâlniri cu jurnaliști.

CONTEXT Investigative Reporting Project este un start-up media independent din România care își propune să extindă ecosistemul de raportare de investigație. Este înființat de reporteri de investigație cu experiență care luptă cu instrumentele lor jurnalistice împotriva crimei organizate și a corupției. Este imaginat ca un laborator de cercetare și dezvoltare pentru reporterii de investigație. Folosește date și inovație pentru a descoperi frauda, corupția și crima organizată din România.

Membrii Institutului Norvegian de Jurnalism, împreună cu lectori externi, acoperă un domeniu larg de competențe jurnalistice: legea și etica presei, cercetare și reportaj digital, jurnalism de date, jurnalism de investigație, cercetare, limbi străine, abilități de scriere, fotografie și machetare, managementul redacției și coaching editorial, evaluare și măsurare a calității; dezvoltarea audienței și tendințele media.

Proiectul „O comunitate puternică de investigatori împotriva crimei organizate și a corupției” beneficiază de un grant de 180.000 de euro din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei prin intermediul granturilor SEE și Norvegiene. Scopul proiectului este de a consolida și dezvolta comunitatea de investigatori din România pentru a diminua expansiunea criminalității organizate, a corupției și a grupurilor de criminalitate financiară.

Image by macrovector on Freepik


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.