Conducta Ungheni- Chișinău. Cum putem obține concurență loială pe piața energetică din Republica Moldova

gazoductȊn anul 2014 a fost inaugurată conducta de gaze Iași-Ungheni.  Gazoductul ce leagă cele două orașe asigură exportul de gaze ale României către Republica Moldova și reprezintă un prim pas al garantării securității energetice al ultimei țări. Sunt necesare noi investiții si modificări legislative atât din partea Republicii Moldova, cât și din partea principalului partener, România, astfel încât capacitatea asigurării consumului de gaze către Republica Moldova să crească de la 3% , cât este în momentul actual, la  40%-50%, în viitorii ani. Ȋn condițiile în care volumul de gaze importat de autoritățile de peste Prut este mic, fără să asigure necesarul întregii țări, trebuie construit un nou gazoduct care să lege Ungheni de Chișinău. De asemenea, cadrul legislativ privind accesul la conducta de gaze trebuie să fie consolidat pentru a garant independența gazoductului. Doar în aceste circumstanțe se poate discuta de  concurența loială pe piața energetică din Republica Moldova.

Vom lucra cu partenerii de la Expert Grup în ceea ce priveşte cercetarea barierelor tehnice, legislative, tehnice si politice și modul cum pot fi depășite pentru finalizarea acestui proiect. De asemenea, implementarea directivelor și măsurilor UE (al treilea pachet energetic) a demonstrat, în cazul românesc, că poate rezolva problemele guvernamentale care întârzie realizarea acestui proiect. Acest aspect este foarte important, în special în termeni de finanțare, deoarece costul finalizării conductei va fi ridicat, prețul calculat actual al conducatei Ungheni-Chișinău se ridică la 70 de milioane de EUR. Având experiența unei campanii de advocacy de succes, realizată anterior pentru implementarea celui de-al treilea pachet energetic în România, vom participa alaturi de Expert Grup la realizarea unei campanii de advocacy atât pentru audiența locală din România și Republica Moldova, cât și pentru cea europeană.

Ȋn următoarele 6 luni vom realiza următoarele:

  1. Un raport de cercetare care va curpinde provocările pe care le întâmpină Republica Moldova cu acest proiect, cât și recomandările de politici pentru depășirea lor (identificarea oportunităților financiare din partea UE și alți posibili donatori, dificultățile de implementare al celui de-al treilea pachet energetic până în 2020, presiunile din partea Rusiei, posibilele probleme interne și externe, incluzând diverse conflicte sau probleme guvernamentale). Raportul va fi evaluat și de trei experți internaționali care vor oferi o actualizare a acestuia incluzând şi perspectivele altor țări pentru securitatea energetică.
  2. O conferință cu stakeholders în Republica Moldova în cadrul căreia vom lansa raportul şi vom include o prezentare unde vom povesti despre greutățile Românie și modul cum au fost acestea depășite în cadrul implementării celui de-al treilea pachet energetic. Rezultatele raportului vor fi diseminate în media și în cadrul rețelelor sociale.
  3. Un raport care va evidenția problemele Republicii Moldova și României pentru finalizarea interconectării dintre cele două state. Acest ultim raport se va adresa audienței Comisiei Europene și va fi diseminat către DG Energy, ECFIN dar și către alte instituții interesate precum și Secretariatului Comunității Energiei de la Viena.

 

Cui ne adresăm:

  • Factorilor de decizie din Moldova (Ministerului de Economie, ANRE, companiilor, consumatorilor). Raportul va cuprinde opțiuni de politici pentru finalizarea interconectării energetice dintre cele două țări.
  • Publicului general din Moldova; raportul de cercetare publicat și diseminat în media va explica costurile și beneficiile realizării politicilor, aspectele tehnice vor fi explicate într-o manieră ușor de înțeles pentru publicul larg.
  • Factorilor de decizie de la Bruxelles; raportul va evidenția beneficiile unei piețe energetice unice europene și va evidenția motivele pentru care Republica Moldova are nevoie de sprijin financiar şi nu numai, din partea Comunității Energiei pentru reformarea politicilor energetice.
  • Publicului general cât și factorilor de decizie de la București ( Ministerului Energiei, ANRE, companiilor/ exportatorilor de gaze, consumatorilor, companiilor de furnizare a gazelor Transgaz, etc.). Raportul realizat pentru Republica Moldova va completa cercetarea realizată anterior de EFOR pe oprtunitățile de export și interconectare ale României și va informa factorii de decizie românești asupra progresului realizat de țara vecină.

 

Perioada de desfășurare: 6 luni, septembrie 2015- februarie 2016

Parteneri: Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, Republica Moldova

Proiect finanțat prin Programul MATRA al Ministerului Afacerilor Externe al Olandei

 

Foto: Publika.md


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.