[CONFERINȚĂ] Guvernarea de tip bazar. Costurile clientelismului în administraţia locală şi companii de stat

Pot fi clientelismul politic şi corupţia măsurate obiectiv, adică altfel decât (a) prin sondaje de opinie, sau (b) evaluări ceva mai tehnice, dar finalmente la fel de subiective pe paneluri de experţi? Mai dificil, dar se poate.

EFOR vă invită să găsim răspunsuri în cadrul evenimentului de lansare a raportului anual

19 februarie 2018, 11:00 – 14:00

Athenee Palace (Hilton), sala Le Diplomat
Strada Episcopiei 1-3, București

Evenimentul va fi transmis live pe Privesc.eu – https://goo.gl/Bp5iUA

Câteva proiecte derulate de EFOR în ultimii ani au pilotat instrumente care ne permit să trecem dincolo de impresii generale sau experienţe anecdotice. Ideea ar fi să putem măsura abaterea unor instituţii sau grupuri de politicieni de la norma oficială, în sectoare cruciale ale guvernării care antrenează resurse publice importante, precum fondurile pentru dezvoltare locală sau companiile publice (SOEs). La limită, distribuţia de fonduri de investiţii în teritoriu (plus procesul de achiziţii publice care urmează după aceea) alături de companiile publice, de stat sau municipale, sunt principalele surse de patronaj politic în România şi rezervoare de resurse ilicite pentru partide. Raportul EFOR pe 2018 sintetizează rezultatele noastre de măsurare a clientelismului în aceste două domenii.

Mass media joacă şi ea un rol important în peisaj. Întâi, pentru că pe piaţă operează companii de stat (precum TVR, SRR etc) care dincolo de clientelizarea tipică pentru SOEs au şi probleme specifice sectorului media. În al doilea rând, pentru că mass media în general au fost în ultimii ani deopotrivă un vehicul şi o ţintă pentru încercări de manipulare a informaţiei, destinate să submineze buna guvernare într-un stat. Vom  prezenta rezultatele unei evaluări-pilot pe Republica Moldova, evaluare ce va fi rafinată şi extinsă pentru a include comparativ şi România în anul care vine.

Vor vorbi:

  • Din partea EFOR: Sorin Ioniță, expert dezvoltare locală / Otilia Nuțu, expert energie / Septimius Pârvu, expert dezvoltare locală
  • Din partea Watchdog.md, Republica Moldova: Valeriu Pașa, consultant politic

Discussant: Laura Ștefan, expert anticorupţie EFOR

Foto: Romeo Bosna

Contact și confirmări: [email protected] și 021 211 7400 – Septimius Pârvu / Cezara Grama

Evenimentul se va desfășura în limba română, fără traducere. Vă așteptăm începând cu 10.45, la cafea și discuții.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.