Ultimul an școlar a fost o bună oportunitate pentru noi de a construi programul LTY cu elevi și profesori de liceu. Acest lucru ne-a permis să îmbunătățim metodologia pe baza feedback-ului primit după fiecare ediție. Având deja această experiență, LTY face pași mari spre a forma o metodologie dedicată elevilor de gimnaziu. Astfel, scopul nostru în acest proiect este de a adapta programul pentru elevii de gimnaziu și de a consolida abilitățile profesorilor pentru a implementa competițiile de vorbire în public în școlile lor.
Evenimentele fac parte dintr-un proiect Expert Forum lansează un nou proiect finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST) care are două obiective:
- Consolidarea rețelei de profesori din cadrul Școlii pentru Democrație
- Consolidarea rețelei de elevi absolvenți ai programului Let’s talk about You(th)!
Astfel, ne propunem să regândim metodologia concursului pentru gimnaziu, în strânsă colaborare cu profesorii de gimnaziu. Programul se va concentra în continuare pe sprijinirea participanților de a-și face auzită vocea și de a încuraja elevii de gimnaziu să descopere probleme care le afectează comunitățile cu scopul de a descoperi modul în care se pot implica ca cetățeni.
Programul Let’s talk about YOU(th)! a pornit în mai 2020 din dorința de susține vocea elevilor și de a îi ajuta să se facă auziți privind probleme importante pentru ei din comunitatea lor.
Prin acest proiect, EFOR a lucrat direct cu elevii în ateliere interactive online, sesiuni de antrenament online și va desfășura o competiție de discursuri publice.
Din mai 2020 EFOR a ajuns la 10 ediții organizate cu mai mult de 400 de elevi. Scopul nostru este cel de a aduce acești elevi împreună, parte dintr-o comunitate de adolescenți activi în comunitățile lor.
Activități gimnaziu
Vom pilota metodologia în 3 școli din Focșani (județul Vrancea), Balan (județul Harghita) și Videle (județul Teleorman) unde, cu sprijinul nostru, profesorii vor organiza concursuri de vorbire în public. Pe baza experiențelor, vom finaliza metodologia și o vom prezenta profesorilor din rețeaua Școlii pentru Democrație.
Profesori coordonatori
Gabriela Obodariu – Colegiul Național „A.I. Cuza”, Focșani
Monica Iorga – Scoala Gimnaziala Nr. 2, Videle
Liliana Tîrnăucă – Școala Gimnazială Geo Bogza, Bălan
Calendar Activități
- Dezvoltarea unui draft de metodologie – Septembrie – Noiembrie 2021
- Consultarea profesorilor de gimnaziu în privința metodologiei – Octombrie – Noiembrie 2021
- Organizarea unui training pentru profesorii de gimnaziu care pilotează competiția – Decembrie 2021 – Ianuarie 2022
- Pilotarea competiției în 3 comunități – Februarie – Martie 2022
- Pilotarea competiției în 3 comunități – Februarie – Martie 2022
- Organizarea unui training privind metodologia de implementare pentru profesorii Școlii pentru Democrație – Aprilie 2022
Activități comunitatea de adolescenți Let’s Talk About You(th)!
Feedbackul adolescenților
Feedback-ul elevilor în urma concursurilor s-a referit în mod constant la necesitatea unei implicări suplimentare. De exemplu, în ultima ediție organizată cu sprijinul BST, peste 70% dintre studenți au spus că ar fi dispuși să se implice în încercarea de a rezolva problemele identificate în comunitățile lor, iar peste 90% din elevi au spus că își doresc să afle mai multe despre problemele identificate de ei.
Nevoile locale
Pe baza acestei nevoi, ne propunem să organizăm ateliere care să le ofere oportunitatea de a afla mai multe despre temele de interes pentru ei precum drepturile femei, bullying, schimbări climatice, drepturile elevilor. Temele vor fi alese printr-un poll în comunitatea LTY.
Scopul nostru
Fie că e vorba de cetățenie activă, rolul nostru în comunitate, sau cum să ne facem vocea auzită, ne propunem să încurajăm tinerii din comunitatea LTY să se implice direct în comunitățile lor.
Activitățile sunt desfășurate în cadrul proiectului Consolidating active citizenship in schools – Let’s talk about You(th)!, finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation. Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția Black Sea Trust, a German Marshall Fund sau a partenerilor săi.