Consolidarea rețelei de profesori și lansarea competiției Youth Voice Matters!

Expert Forum lansează un nou proiect finanțat de Ambasada Marii Britanii în România prin care își propune să susțină eforturile profesorilor și elevilor din România. Proiectul are două obiective: 

 

 

 

  1. Consolidarea rețelei de profesori din cadrul Școlii pentru Democrație

Scopul acestui proiect este de a sprijini profesorii rețelei Școlii pentru Democrație prin instruirea lor cu privire la principiile democratice, drepturile cetățenilor și participarea civică. Vom organiza cursuri dedicate pentru profesori cu privire la metode și exerciții inovatoare care ar putea servi drept mijloc de discuție cu elevii pe teme relevante pentru democrație și cetățenie activă. Aceste instrumente vor permite profesorilor să consolideze vocea elevilor, să încurajeze participarea civică și să ofere educație online de calitate privind democrația și buna guvernare.

Astfel, vom crește capacitatea profesorilor de a aborda subiecte precum democrația, cetățenia activă, implicarea în comunitate prin organizarea a 2 ateliere dedicate acestor subiecte. Inițiativa continuă colaborarea cu rețeaua noastră de peste 80 de cadre didactice din România în cadrul programului nostru Școală pentru Democrație.

 

2. Youth Voice Matters!

Doar 25% din tineri au votat la alegerile parlamentare din 2020. Lipsa de interes a tinerilor este ușor de diagnosticat într-un sistem educațional care încurajează apatia și neutralitatea față de mediul politic. Pentru a încuraja acțiune și implicare din partea lor ne propunem să intervenim prin moduri interactive pentru a îi stimula în discuții despre comunitate și care este rolul nostru, al fiecăruia în ea. Youth Voice Matters provoacă elevii să găsească soluții concrete pe care fiecare cetățean le are la îndemână pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și a-și ajuta comunitatea locală. 

 

Youth Voice Matters! este un proiect dedicat tinerilor care își propune să stimuleze interesul tinerilor pentru politică și comunitate, încurajând totodată o abordare activă și un dialog constant cu reprezentanții politici. Mai mult, prin activitățile proiectului ne propunem să le încurajăm vocea și punctul de vedere pentru a se implica activ în rezolvarea problemelor care îi afectează în mod direct.

 

Prin acest proiect vom lucra direct cu elevii prin ateliere interactive, sesiuni de antrenament și o competiție pe echipe. Tema competiției este “Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?”. Acest proiect le oferă elevilor șansa de a învăța într-un mod practic despre rolul fiecăruia dintre noi în comunitate. Ei sunt încurajați să-și exprime preocupările și să lucreze împreună pentru a găsi posibile soluții.

 

Elevii sunt împărțiți în echipe mixte, iar fiecare echipă trebuie să își aleagă o problemă din comunitatea pentru care să găsească soluții. Fiecare echipă va pregăti următoarele materiale:

  • Un discurs de 3 minute despre problema aleasă 
  • Un infografic despre problema aleasă
  • Un infografic despre soluțiile găsite

 

Materialele sunt evaluate de un juriu extern, iar cele mai bune discursuri sunt premiate și distribuite pe canalele noastre de social media. 

 

În cadrul proiectului elevii participă la o serie de ateliere despre comunitate, despre cum scriem discursuri și cum facem infografice, de unde începem cercetarea și cum ne ferim de fake news, despre administrația publică locală și centrală. În final, vom organiza un eveniment de închidere online împreună cu elevii participanți, profesorii coordonatori, coordonatorii de echipă, reprezentanți ai Ambasadei Marii Britanii și decidenți politici. Fiecare echipă va avea oportunitatea de a-și prezenta ideile unor decidenți politici (consilieri locali/județeni, un reprezentant în Parlament și un reprezentant în Parlamentul European), urmată de sesiune de întrebări. 

 

Avem alături de noi 10 coordonatori de echipă. Coordonatorii sunt elevi care au participant în proiectele anterioare EFOR. În acest context ei pot construi pe baza deja existentă din competițiile anterioare și își vor dezvolta aptitudini de management de proiect, management de echipă, leadership, etc. 

 

În cadrul proiectului participă 70 de elevi coordonați de: 

  • Prof. Daniel Zamfir, Colegiul Național Pedagogic Ștefan Odobleja, Drobeta Turnu Severin
  • Prof. Claudia Portase, Colegiul Național “Mihai Eminescu”, Constanța
  • Prof. Isabela Miron, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Galați
  • Prof. Mihaela Arhip, Colegiul Național „Spiru Haret”, Tecuci
  • Prof. Iulian Isac, Colegiul Național ”Vladimir Streinu”, Găești
  • Prof. Angela Avramuț, Liceul Teoretic”Nikolaus Lenau”, Timișoara 
  • Prof. Dan Solcan, Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Buzău

 

Calendarul activităților:

  1. Training pentru profesorii coordonatori privind competiția – Ianuarie 2021
  2. Training pentru coordonatorii de echipă – Februarie 2021
  3. Eveniment de lansare a competiției – Februarie 2021
  4. Atelier despre scriere a discursurilor, infografice și cercetare – Februarie 2021
  5. Antrenamente în echipe pentru pregătirea materialelor – Februarie 2021
  6. Postarea materialelor – Martie 2021
  7. Jurizarea materialelor – Martie 2021
  8. Eveniment final împreună cu decidenți politici – Martie 2021
  9. Evenimentul de închidere a competiție – Martie 2021

 

Activitățile sunt desfășurate în cadrul proiectului Young Active Citizens,  finanțat printr-un grant al Ambasadei Marii Britanii în România. 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.