Consolidarea statului de drept prin cetățenie activă, ediția a II-a

Chiar dacă intrarea în Uniunea Europeană a fost un aliat puternic pentru lupta internă împotriva corupţiei şi întărirea firavului stat de drept, ne este clar în prezent că presiunea externă nu este suficientă şi că avem nevoie şi de cetăţeni mai activi, implicaţi în viața publică. Derapajele de la principiile democratice nu sunt specifice doar României, ci sunt răspândite în întreaga regiune.

Tinerii par a fi cei mai expuși la mesajul mișcărilor extremiste, xenofobe și antieuropene. Una dintre cauzele acestei deraieri este lipsa educației civice adecvate și a unor dezbateri care să dezvolte gândire critică și să îi facă să înțeleagă valori precum democrație, stat de drept sau cetățenie activă.

Ca atare, ne propunem să oferim tinerilor și profesioniștilor din domeniul justiției o mai bună înţelegere a fundamentelor statului de drept, să le explicăm că acestea sunt baza unei dezvoltări viitoare a unei societăţi democratice şi să le arătăm ce se poate întâmpla atunci când derapaje apar. Proiectul se adresează tinerilor din România și Republica Moldova.

Expert Forum și Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer vor organiza un număr de șapte conferinţe în ţară și în Republica Moldova, deschise studenţilor în drept şi profesioniştilor, cu subiecte precum: principii democratice, statul de drept, separaţia puterilor în stat şi mecanismele necesare pentru a crea şi consolida balanţa instituţională. Scopul conferinţelor este să sublinieze rolul statului de drept într-un stat democratic, în special în contextul geopolitic dificil în care se află România şi în lupta împotriva populismului, extremismului şi instabilităţii. La fiecare dintre evenimente vor participa experți de la Expert Forum, dar și magistrați sau alți experți din cele 2 țări.

Calendarul evenimentelor

#1 – 2 mai, Chisinau, ora 17 – Facultatea de Drept, Sala de conferințe 119, Blocul 2 de studii, M. Kogălniceanu, 65
#2 – 3 mai, Balti, ora 16 – Sala Polivalenta a Corpului Administrativ, Puskin 38, Balti
#3 – 11 octombrie, USPEE „C. Stere”, Sala Senatului „Vincenzo Bianchi”, etajul 6 (bd. Ștefan cel Mare 200)
#4 – 19 octombrie, FSPAC, Traian Moșoiu 71, Sala III/4, Cluj Napoca.
#5 – 24 noiembrie, ASE, Bucuresti
#6 – 27 noiembrie, USM, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

 

Vezi și detalii despre prima ediție a proiectului.

Acest proiect este sprijinit financiar de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.