Chiar dacă intrarea în Uniunea Europeană a fost un aliat puternic pentru lupta internă împotriva corupţiei şi întărirea firavului stat de drept, ne este clar în prezent că presiunea externă nu este suficientă şi că avem nevoie şi de cetăţeni mai activi, implicaţi în procesul decizional. Derapajele democratice nu specifice doar României, ci sunt răspândite în întreaga regiune, fiind proprii ţărilor care au fost forţate să sară peste unele etape naturale ale procesului tranziţiei de la comunism la democraţie pentru a intra în Uniunea Europeană; la momentul respectiv părea cea mai bună garanţie că nu ne vom întoarce la comunism. În ceea ce priveşte procesul de aderare, verificarea îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga nu a fost cu adevărat un proces scrupulos, fiind mai degrabă o demonstraţie colectivă de bună-voinţă.
Nu din întâmplare, după criza politică şi constituţională din Ungaria şi România, la nivelul Uniunii Europene s-a format un curent de opinie care promovează introducerea unor mecanisme de sancţionare a celor ce perpetuează astfel de derapaje. S-a văzut că suspendarea dreptului de vot al unui stat membru este o sancţiune dificil de aplicat şi că UE are nevoie de alte mijloace ce ar permite acţionarea promptă. Orice mecanism, care ar fi implementat fără posibilitatea de semnalare a problemelor naţionale ar fi inutil. Iar pentru semnalarea derapajelor este nevoie de consolidarea cetăţeniei active, monitorizarea instituţiilor şi serviciilor publice, crearea unei conştiinţe sociale şi profesionale care să condamne abuzul şi încălcările normelor.
Ca atare, ne propunem oferim tinerilor și profesioniștilor din domeniul justiției o mai bună înţelegere a fundamentelor statului de drept, să le explicăm că acestea sunt baza unei dezvoltări viitoare a unei societăţi democratice şi să le arătăm ce se poate întâmpla atunci când derapaje apar.
Expert Forum, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Fundaţia Konrad Adenauer şi Liderjust vor organiza un număr de cinci conferinţe în ţară, deschise studenţilor în drept şi profesioniştilor, cu subiecte precum: principii democratice, statul de drept, separaţia puterilor în stat şi mecanismele necesare pentru a crea şi consolida balanţa instituţională. Scopul conferinţelor este să sublinieze rolul statului de drept într-un stat democratic, în special în contextul geopolitic dificil în care se află România şi în lupta împotriva populismului, extremismului şi instabilităţii.
Vom organiza un eveniment de închidere în Bucureşti pentru a prezenta rezultatele proiectului şi pentru a identifica parteneri pentru continuarea acestei inițiative.
Datele de desfășurare a evenimentelor
Craiova – 5 noiembrie
Cluj-Napoca – 13 noiembrie
Timişoara – 18 noiembrie (TBC)
Bucureşti – 9 decembrie (Ziua Anticorupţiei)
Acest proiect este sprijinit financiar de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer și co-finantat printr-un grant de la Open Society Foundations.
Partener: Liderjust