Continuarea proiectului Youth Vote Matters!

Youth Vote Matters! este un proiect dedicat tinerilor care își propune să îi încurajeze să înțeleagă importanța exercitării dreptului la vot în mod informat. Mai mult, prin activitățile proiectului ne propunem să îi ajutăm să aibă o voce și să se implice activ în rezolvarea problemelor care îi afectează în mod direct.

 

Poza este din cadrul atelierelor ținute în Februarie 2020.

 

Proiectul a fost demarat în februarie 2020 cu organizarea a 3 ateliere în București și Alexandria. În cadrul acestor ateliere am discutat despre Cum pot să mă implic în comunitatea mea? ; Cum funcționează alegerile? ; Cum detectăm informații false?. Bazat pe informațiile descoperite și discutate în ateliere, elevii s-au împărțit în 4 echipe – partide fictive- bazate pe o problema importantă pentru ei în comunitate. Așa au apărut echipe focusate pe poluare, educație, sănătate, economie, etc. Aceste echipe urmau să își construiască o platformă electorală bazată pe soluții pentru probleme alese, iar aceste platforme urmau să fie votate în cadrul simulării alegerilor cu 200 de elevi participanți într-un eveniment de o zi. 

 

Între timp, în martie 2020 școlile s-au închis, urmând să se redeschidă în septembrie 2020. În noul an școlar, 2020-2021, doar o parte din școli s-au deschis, situația fiind diferită de la județ la județ și de la lună la lună. După o perioadă de regândit activități, descoperit platforme online și pilotat competiții cu tinerii, repornim de unde am rămas, construim împreună cu elevii participanți pe ce am învățat în primăvară în noua formă exclusiv online a proiectului.

 

Cum arată acum Youth Vote Matters?

Scopul acestui proiect a rămas același, acela de a crește interesul tinerilor pentru democrație prin ateliere interactive despre dreptul la vot, alegeri și instrumentele de participare publică, construind pe experiență îndelungată EFOR în a lucra cu tinerii pe aceste subiecte. Diferența constă în activitățile pe care urmează să la implementăm și forma finală a proiectului. 

 

Proiectul „Youth vote matters!” (Votul tinerilor contează!) este un proiect de educație civică care are ca principal scop informarea tinerilor cu privire la dreptul la vot și al alegerile în România prin intermediul unei serii de ateliere, o competiție de discursuri publice și materiale informative și o simulare online de alegeri, proiect implementat de Asociația Expert Forum cu sprijinul Colegiului Național „Iulia Hașdeu” din București și a Colegiului Național  „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria. 

 

În cadrul competiției elevii se vor împărți în echipe, iar fiecare echipă va alege de comun acord o problemă din comunitatea lor importantă pentru ei pentru care trebuie să propună soluții. Materialele cu care aceștia vor participa în competiție sunt următoarele:

  • Un discurs de 3 minute pentru candidatura la primărie despre importanța problemei, soluții pe care și le propune potențialul primar și un apel la acțiune
  • Un material vizual pentru candidatura la consilier local despre importanța problemei și soluții pe care și le propunere consiliul local
  • Un material vizual pentru încurajarea mersului la vot, în special în rândul tinerilor.  

 

Participanții în cadrul proiectului vor primi o diplomă de participare care atestă participarea activă în cadrul activităților proiectului, detaliind și abilitățile și informațiile noi dobândite. De asemenea, toți participanții vor primi un kit al alegătorului însemnând genți, sticle de apa reutilizabile și stickere cu mesajul Youth Vote Matters. Câștigătorii competiției vor primi premii speciale pentru locul 1. 

Toate activitățile vor avea loc în mediul online prin intermediul platformelor Zoom, Facebook și prin intermediul emailului. Activitățile se vor desfășura după următorul calendar:

Calendarul activităților

București Alexandria
Întâlnire Introductivă 21 Octombrie 2020 23 Octombrie 2020
Atelier de pregătire a discursurilor și a materialelor vizuale 31 Octombrie 2020 31 Octombrie 2020
Antrenamente în echipă 9-13 Noiembrie 2020 9-13 Noiembrie 2020
Campanie electorală 16-20 Noiembrie 2020 16-20 Noiembrie 2020
Ziua Votului 29 Noiembrie 2020 29 Noiembrie 2020
Anunțarea căștigătorilor 2 Decembrie 2020 3 Decembrie 2020
Eveniment de închidere 9 Decembrie 2020 9 Decembrie 2020

 

Pentru mai multe detalii despre prima parte a proiectului, cea din februarie-martie 2020, vezi link-ul de aici: https://expertforum.ro/youth-vote-matters/ 

 

——————————————————————————————————————————————————————

Acest proiect este finanțat, în parte, prin contribuția generoasă a poporului American prin Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Conținutul cade în responsabilitatea  Expert Forum și nu reflectă în mod necesar opiniile Departamentului de Stat al SUA sau ale Guvernului American.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.