en_US English

Criza Energiei – Dezinformare. Facturi. Războiul Din Ucraina

În teorie, România a avut toate datele pentru a trece peste criza energiei de anul trecut fără implicații dureroase pentru cetățenii sau pentru sectorul privat. În martie 2022, deja aveam angajamentul guvernului de a plafona prețul timp de un an, împreună cu alte măsuri de plafonare și compensare adoptate pe parcursul anului, în timp ce industria a fost susținută printr-o schemă de ajutor în noiembrie.

Care a fost atunci sursa haosului? Deși România are capacitatea de a-și acoperi necesarul de gaze din producția internă, producția de energie rămâne dificilă, deoarece lipsesc capacitățile tehnice. Lipsa de coordonare și implementare a măsurilor anunțate a dus la scenarii clasice statului român, companiile de furnizare reclamând că statul nu le decontează plafonarea prețurilor. De unde stabilitate, când rețeta statului român este aceeași pentru toate situațiile de criză? Cârpim cât putem, poate trece până e nevoie chiar să venim cu un plan pe termen lung.

În acest context, inflația și scumpirea prețului s-au făcut simțite în viața românilor, având unele dintre cele mai mari creșteri tarifare, în ciuda potențialului resurselor interne și al ajutorului din partea UE. Incompetența și lipsa de claritate în măsurile implementate au dus la cea mai bună oportunitate pentru speculație în mediul online, narativele de dezinformare fiind practic servite pe tavă influencerilor, politicienilor și mass-mediei dornice de audiență.

Care au fost acestea și ce impact au avut?

 

 

Subiectul crizei energetice a fost printre cele mai populare topicuri promovate pe Facebook cu peste 8 milioane de interacțiuni și 157 000 de postări în perioada 2022-prezent, conform Crowdtangle. De la îngrijorări legitime, la dezinformare și crearea unei isterii în masă, exploatarea crizei a fost dusă la capăt cu succes în mediul online. România TV este unul dintre cele mai populare canale TV din România, dar nu se lasă mai prejos nici pe Facebook unde are 1,4 milioane de urmăritori și este în topul conturilor care au publicat conținut legat de criza energiei. Este greu ca român să nu știi de România TV sau cel puțin de conținutul controversat, plin de dezinformare și deseori de conspirații de pe acest canal. Deși primește finanțare de la partidele tradiționale prin subvenții de stat, asta nu oprește canalul din a-și arăta simpatia față de AUR și liderul acestui partid, George Simion.

 

Pare ca principala misiune a România TV, 60m, știripesurse și alte website-uri similare este de  a promova deja pe față conținut anti-Vest și de a se poziționa drept o bulă favorabilă pentru extrema dreaptă, conspiraționiști și naționaliști care vorbesc toata ziua de suveranitate. Pericolul? Audiența acestor canale este enormă, tocmai fiindcă românul de rând are îngrijorări legitime despre viitorul lui în România, despre cât va mai crește factura la energie, dar mai important, cine e de vină! În acest context, guvernul tace și își dă cu stânga-n dreapta cu politici fără continuitate, în timp ce prețurile cresc și facturile devin din ce în ce mai dureroase.

Rezultatul? O societate în care, cel puțin pe Facebook, principalele surse de informații sunt unele care putem spune cu o convingere rezonabilă că răspândesc dezinformare și foarte rar informație obiectivă. Tentația de a apleca urechea mai degrabă la senzațional și conspirații pare că a măcinat românii dornici de a da vina pe cineva pentru facturile exorbitante pe care nu și le pot permite. Învinovățim poporul? Sigur, putem face asta, dar realitatea unei guvernări ambigue, rămâne principala cauză a popularității extremelor politice și a canalelor media care le promovează.

Criza energiei și narativele anti-UE

Uniunea Europeană în frunte cu Ursula Von der Leyen a fost puternic blamată pentru criza energiei, principalele argumente fiind că tranziția verde prin Green Deal, planurile de a economisi energiei și direcția europeană energetică pun piedici dezvoltării României și impun condiții nerezonabile pentru români.

Principalii promotori ale acestor argumente au fost Cristian Terheș, europarlamentar și apropiat AUR, Ana Maria Gavrilă, fost parlamentar AUR și România TV. Metoda de promovare a acestor mesaje este prin declarații inflamante care folosesc informații alterate, precum existența unor cote de energie per gospodărie, obligativitatea Ministerului Energiei de a impune reguli energetice de la Bruxelles, un impact mult agravat pe care creșterea facturilor îl are în Europa.

Miza? Crearea unei stări de alertă, în care cetățeanul se simte constant mințit, în pericol și în care principalul inamic este chiar Uniunea Europeană care își exercită puterea de de la Bruxelles prin politicienii români trădători.

Funcționează? Depinde de unghiul din care analizăm. Pe de o parte, conform ultimului sondaj comandat de G4Media, peste 70% dintre români ar vota pentru a rămâne în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Globsec a publicat raportul Global Trends în 2022, conform căruia 49% dintre respondenții români nu cred că democrația există sau că este important cine ne guvernează, nimic nu se va schimba. Acest fatalism al sorții combinat cu narativele anti-Vest au dus la 41% dintre românii din mediul urban să declare că ar prefera ca țara noastră să rămână între Vest și Rusia ca influența geopolitică.

Evident, asta nu înseamnă automat empatie sau apropiere față de Rusia, dar înseamnă ca frica și panica promovate constant ajung la publicul român. În contextul în care cele mai vizibile conturi de pe Facebook sunt cele anti-Vest, care promovează narative de dezinformare sau de-a dreptul fake-uri, nu ar trebui să ne mire de înclinația românilor către aceasta poziție nesigură față de rolul nostru în regiune.

 

Capitalizarea politică a crizei energiei

Asemenea obiceiului politic românesc, asumarea responsabilității sau prioritizarea soluțiilor sunt practici nepopulare. Criza energiei nu face excepție. În topul creatorilor de conținut pe această temă este, din nou, Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Atât prin reclamă plătită, cât și prin postări constante despre subiect, criza energiei a fost un subiect intens exploatat, prin care liderul anunța ca partidul prioritizează oamenii, sancționează furnizorii abuzi, etc. Stilul macho al discursului de pe canalul liderului PSD dă senzația că este un om de-al poporului, care blamează la rândul lui conducerea, parcă uitând participarea la coaliția de guvernare.

La rândul lui, partidul AUR a fost criza energiei pentru a-și susține narativele deja populare, precum nevoia președintelui Iohannis de a se retrage, îndemnele la protest în fiecare localitate și urgența unei schimbări politice în România. Din nou, narativele de aici nu ar intra la categoria dezinformare, ci pur și simplu populism fără fond, dar cu multă formă pentru cetățenii care caută țapi ispășitori.

Categoria Plăceri conspirațio-triste

Dana Budeau, Luiz Lazarus-Zeus TV, stiripesurse.ro și 60m.ro nu au răspândit doar narative anti-Vest. Au rămas loiali audienției formate în timpul pandemiei care caută o explicație peste limitele dovezilor, bula conspiraționistă din România. De exemplu, stiripesurse.ro cu o medie de 16 milioane de vizite lunare îi oferă o categorie pe website emisiunii Danei Budeanu,

Ce spun bulele? Prevestesc închiderea producției de energie internă la comanda UE, creșterea prețurilor la energie într-un ritm apocaliptic și un plan european de subjuga românii. Avem practic clasicele narative adaptate la inflație, dar cu o popularitate crescută datorită subiectului de interes general, criza energetică.

RAPORTUL COMPLET ESTE DISPONIBIL AICI

 

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Analiza website-ului stiripesurse.ro comparativ cu alte website-uri populare în România

 

 

 

 

 

Ce concluzii putem trage din conținutul online despre criza energiei? În primul rând, putem constata că sursele de trafic sunt majoritar surse nocive care prioritizează dezinformarea de dragul senzaționalului sau a unei agende a finanțatorilor din umbră. Informația obiectivă a fost greu de accesat în haosul decizional al guvernului care a lăsat loc de multe interpretări. Sursele de dezinformare nu s-au sfiit să umple acest gol cu narative anti-UE, conspirații și mesaje anti-sistem, oricare ar mai fi acesta în România.

 

Lista link-uri FB

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=387197553479472

https://www.facebook.com/108515617649554/posts/589885469512564

https://www.facebook.com/100069385142248/posts/385058860483616

https://www.facebook.com/watch/?v=673048381073848

https://www.facebook.com/watch/?v=432819411755474

https://www.facebook.com/LuisLazarusZeusTV/videos/319005160436653

https://www.facebook.com/watch/?v=743869983352944

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.