Cum va funcționa sistemul de verificare a CNPurilor la alegerile din 2016?

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat un proiect de hotărâre, care reglementează modul în care va funcționa sistemul electronic de verificare a alegătorilor. Hotărârea reglementează modul în care vor fi selectați operatorii din secțiile de votare, procedurile de autentificare și administrare a sistemului (inclusiv în cazul în care acesta nu ar mai funcționa on-line), modalitățile de reacție a sistemului la verificarea documentelor alegătorilor, precum și operațiunile de încheiere a votării.

Am analizat proiectul de hotărâre și am transmis Autorității Electorale Permanente punctul nostru de vedere. Câteva dintre comentarii sunt:

  • selecția operatorilor: persoanele care sunt selectate pentru poziția de operator nu trebuie să aibă dosar penal sau condamnări pentru infracțiuni, în special pentru unele cum ar fi fraudă, infracțiuni electorale sau fapte de corupție. De asemenea, nu sunt eligibile persoanele care și-au pierdut drepturile electorale ca urmare a unei decizii judecătorești.
  • selecția operatorilor la secțiile de votare din străinătate: pentru a reduce cheltuielile cu organizarea alegerilor, ar trebui ca aceste persoane să aibă pe cât posibil reședința sau domiciliul în localitatea sau țara unde vor să devină operatori.
  • atribuțiile operatorilor: hotărârea trebuie să detalieze procedura de distribuire a terminalelor (ce instituție sau autoritate este responsabilă, la ce nivel se distribuie (județ, localitate etc), de unde se ridică și se înapoiează acestea etc)
  • reacția sistemului: în cazul în care sistemul detectează că persoana a mai votat, verificarea trebuie făcută temeinic, pentru a evita acțiuni care pot conduce la blocarea nejustificată a dreptului la vot. De asemenea, trebuie luate în calcul acele situații în care o persoană a semnat eronat în spațiul dedicat unui alt votant sau în care există suspiciune de fraudă electorală
  • observarea procesului: organizațiile neguvernamentale trebuie să aibă acces la ședințele Comisiei interinstituționale care organizează procesul

Pentru moment, hotărârea face referire doar la alegerile locale și parlamentare. Odată cu modificarea legislației pentru referendum, alegerea Președintelui, precum și pentru alegerea membrilor Parlamentului European, sistemul ar trebui să se aplice și pentru aceasta.

Toate recomandările noastre sunt disponibile aici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [77.56 KB]

 

Document elaborat cu sprijinul lui Adrian Badea, masterand.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.