Oare merită să schimbăm Constituția dacă o alianță care deține azi controlul cvasitotal asupra României nu își poate convinge propriul electorat să iasă la vot?
Poate vă mai amintiți obsesia din vară a USL legată de pragul de validare a referendumului. Ei bine, a revenit. Patru parlamentari PSD (Iordache Florin, Neacşu Marian, Nicolicea Eugen, Zgonea Valeriu Ştefan), împreună cu Ciucă Liviu-Bogdan de la PC, au inițiat un proiect de lege care să modifice prevederile privind cvorumul de participare. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat pe 21 mai și de Camera Deputaților pe 29 mai.
Citind cu atenție expunerea de motive prezentată de inițiatori și textul final al actului normativ adoptat, observăm diferențe majore. În expunerea de motive, inițiatorii disting între două tipuri de cvorumuri: cvorumul de participare (procentul de participare pentru validarea referendumului) și cvorumul de validare (procentul dintre alegătorii prezenți la urne care votează DA la referendum). Conform expunerii de motive, cvorumul de participare ar trebui să fie 30% din cei înscriși pe listele electorale, iar pentru ca referendumul să fie aprobat ar trebui să voteze DA cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale. Surpriza: textul actului normativ adoptat de parlament diferă esențial de propunerea explicată în expunerea de motive. Referendumul este valabil dacă la urne merg cel puțin 30% din cei înscriși pe listele electorale, cu condiția ca cel puțin 25% dintre cei înscriși pe listele electorale să exprime un vot valabil (adică fie DA, fie NU). Se admite, așadar, un procent de voturi nule egal cu 5% din cei înscriși pe listele electorale – în treacăt fie spus, nu îmi amintesc niciun scrutin la care să se fi anulat 5% din voturile exprimate. În concluzie, decizia la referendum conform proiectului de lege adoptat se va lua cu majoritatea simplă a celor prezenți la vot (în cel mai defavorabil caz, 12,5% din cei înscriși pe listele electorale + 1 vot).
› citește restul articolului (revista22.ro)