Am solicitat BEC publicarea datelor provizorii în SIMPV

Biroul Electoral Central a publicat Decizia nr. 54/D/16.10.2019 privind organizarea activităţii de consemnare, verificare şi centralizare a rezultatelor alegerilor pentru Preşedintele României în anul 2019. Conform anexei 1, punctul 1, din SIMPV se transmit către SICPV procesele verbale sub formă de fotografie şi sub format .csv. Cu toate acestea, pe pagina prezidentiale2019.bec.ro se publică doar PV-poza.

Având în vedere că la alegerile europarlamentare din mai 2019 datele provizorii au fost publicate, vă solicităm pentru asigurarea transparenţei procesului electoral, amendarea Deciziei 54 (art. 2 şi anexa 1) pentru a permite publicarea datelor provizorii. Considerăm că eliminarea unor seturi de date poate reprezenta reducerea gradului de transparenţă a procesului de centralizare a rezultatelor. în plus, având în vedere că fotografia documentului se încarcă pe site, publicarea datelor în format .csv nu reprezintă un efort suplimentar şi nici se constituie într-o acţiune de afişare a unor date care nu ar fi oricum publice.

De asemenea, din aceleaşi considerente care ţin de transparenţa procesului electoral propunem publicarea deciziilor de corectare a proceselor verbale emise de birourile judeţene conform anexei 3b.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.