Raport de analiză + bază de date cu recomandări electorale

Datoriile legislative ale României

EFOR a dezvoltat o bază de date care ilustrează câteva sute de recomandări din diverse surse precum rapoarte GREC, ODIHR, OGP etc. Scopul bazei de date este de a aduna și reflecta stadiul de implementare a recomandărilor internaționale în materie de alegeri și finanțare politică. Baza de date cuprinde 475 de recomandări sau angajamente referitoare la procesul electoral și finanțarea politică, pornind de la evaluări făcute de organizații și instituții naționale sau internaționale, care țin cont de acorduri sau alte documente internaționale la care România a aderat/ratificat.

De asemenea, am analizat în ce măsură au fost implementate aceste recomandări și care sunt motivele pentru care unele dintre ele se repetă de mai bine de 10 ani.

Ca și concluzie generală, trebuie să atragem atenția că parlamentul, dar și autoritățile implicate în procesele electorale sunt prea puțin preocupate de implementarea acestor recomandări. Mai mult, în cazul unora dintre teme nu numai că situația nu s-a îmbunătățit, dar s-a și deteriorat. Ar fi foarte important ca după fiecare ciclu electoral, autoritățile responsabile, alături de partidele politice, să înceapă un exercițiu susținut pentru îmbunătățirea legislației și cadrului legislativ și să evite modificări de ultimul moment, de multe ori motivate de interese politice.

Multe dintre schimbările legislative din ultimii ani au fost mai degrabă motivate din interese politice (ceea ce nu este rău în sine, pentru că au adus și progrese), însă nu există predictibilitate și stabilitate legislativă. Mai mult, în parlament există propuneri vechi, de 2-3 ani, care au rămas în sertare și nu sunt dezbătute. Dar există și inițiative legislative mai vechi, ceea ce arată lipsa de preocupare pentru armonizarea și îmbunătățirea legislației. Cel mai mare eșec rămâne probabil elaborarea unui Cod Electoral, care este tergiversată de foarte mult timp, din lipsă de interes politic – partidelor politice mari le convine fragmentarea legislativă, neclaritatea pe alocuri și reglementările lacunare care pot duce la interpretări arbitrare. Chiar dacă au fost făcute eforturi pentru a transforma Legea 208/2015 privind organizarea alegerilor parlamentare într-o formă de referință pentru acte normative, măsurile nu sunt suficiente, iar dezordinea legislativă riscă să afecteze integritatea alegerilor din 2024, precum și gradul de eficiență în organizarea lor.

 

Baza de date și raportul au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat de Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), implementat de Expert Forum în parteneriat cu International Foundation for Electoral Systems (IFES) și CEELI Institute.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.