De unde a apărut Cristian Popescu Piedone în sondajele pentru Primăria Capitalei?

 

Primarii au printre cele mai populare pagini politice din România, cei din top 10 având mai multe interacțiuni decât majoritatea politicienilor din Guvern și Parlament. Notorietatea locală e un instrument foarte puternic pentru a informa publicul cu vești despre partid, poziții politice și atitudinea față de evenimente de importanță națională. Majoritatea conținutului de pe
aceste conturi este însă în mod previzibil unul de natură locală, primarii informând cetățenii de diverse proiecte, planuri pentru orașe și reușitele lor. Faptul că marja lor tematică de acţiune este cumva la 360°, iar nu cantonată într-o anume nişă de policy, îi ajută de asemenea să ajungă la un public cu interese foarte diverse.

De exemplu, pe locul 4 avem un primar celebru în România datorită longevității sale în funcția de primar al Clujului încă din 2004, cu o audiență loială care urmărește atât activitatea sa ca cetățean, cât și proiectele care au transformat Clujul într-un loc despre care se discută foarte mult online.Tot în top îi regăsim și pe primarii bucureşteni de sector Robert Negoiță și Daniel Băluță, a căror popularitate le-a asigurat continuarea mandatelor care i-au făcut notorii la nivel internațional chiar. Reamintim că aceștia apar în raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România din 2021. Robert Negoiță este
menționat pentru corupție, iar Daniel Băluță pentru hărțuirea presei prin plângerea depusă la DIICOT în care i-a acuzat pe ziariștii de la Libertatea de organizarea de grup infracțional.

Contul lui Cristian Popescu Piedone este de departe unul dintre cele mai populare conturi de politicieni din țară, în topul general fiind pe locul 3 înainte de prim-ministrul României la interacțiuni totale. Ce poate fi atât de atractiv politic la conținutul pe care îl postează un primar de sector din București? Videoclipurile din topul interacțiunilor nu sunt despre activitatea sa de primar,
mai degrabă videoclipuri în care primarul dorește să își evidențieze partea umană, vizitează și ajută bătrâni și blamează faptul că a fost închis în dosarul “Colectiv”.

Activitatea de primar este și ea prezentată într-un mod de tip comando, primarul implicat care se plimbă cu walkie talkie-ul prin parcuri, depozite și instituții și trage la răspundere angajații. Această strategie de promovare putem spune cu siguranță ca este funcțională cu aproximativ 3 milioane de interacțiuni aduse contului în 2023.

Nicușor Dan este un personaj public longeviv şi atipic în politica românească, fiind considerat mai degrabă un tehnocrat nu foarte comunicativ, fondator al partidului USR din dorința de reformă. În ciuda unui parcurs politic sinuos, candidatura sa independentă la Primăria București în 2020 i-a adus un prim mandat, şi a fost intens atacat de partidul fostei primăriţe şi grupurile economico-mediatice din jurul familiei acesteia. Primii doi ani i-au adus multă atenție mai degrabă negativă legat de activitatea sa care părea ca stagnează, spre nemulțumirea bucureștenilor. Începând cu 2023 se înregistrează un trend pozitiv, în care majoritatea conținutului cu proiecte în desfășurare sau finalizate au schimbat tonul în mediul online.

Puteți citi întregul raport aici.

 

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.