en_US English

O experiență personală

Democrația din fiorduri: participare publică și transparență în Norvegia

De câți ani este nevoie ca o țară să devină incluzivă, participativă și deschisă față de cetățenii ei? Răspunsurile pot fi dificile și foarte diferite de la un caz la altul. România se luptă încă să își construiască mecanisme de participare funcționale, să publice date deschise sau să dezvolte o cultură a implicării civice în rândul cetățenilor. Anii recenți au demonstrat că cetățenii încep să protesteze dacă spațiul lor verde este în pericol sau dacă statul abuzează de drepturile lor. Totuși, este destul? Ce putem face mai mult?
 
Am căutat răspunsuri la câteva dintre aceste întrebări într-o vizită de studiu de o săptămână în Norvegia, o țară pe care opinia publică o consideră ca una dintre cele mai dezvoltate țări din lume. Norvegia are note bune, împreună cu alte țări nordice, conform mai multor instrumente care măsoară corupția, integritatea în spațiul public sau nivelul de trai. Este considerată ca cea mai bună democrație din lume de către Democracy Index Ranking. Banca Mondială a acordat calificative mari cu privire la controlul corupției și stat de drept. Ce face din Norvegia un bun exemplu și ce putem învăța din experiența nordică?

Citiți răspunsurile în policy brief 47 (EN).

 

 

logosProiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.